În perioada 31 octombrie - 6 noiembrie, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au desfăşurat ample acţiuni de control în unităţi cu profil agroalimentar. Verificările au vizat respectarea cerinţelor privind condiţiile de igienă şi funcţionare a unităţilor şi a spaţiilor în care sînt manipulate, prelucrate şi depozitate produsele alimentare, trasabilitatea produselor, condiţiile de depozitare şi evidenţa documentelor. Reprezentanţii ANSVSA susţin că au fost controlate unităţi de fabricare a produselor de morărit şi panificaţie, de depozitare a legumelor, fructelor şi seminţelor, dar şi fabrici de alcool sau răcoritoare. Pe lîngă nerespectarea condiţiilor generale de întreţinere a unităţii, controalele veterinarilor au scos la iveală deficienţe în întreţinerea instalaţiilor, manipularea produselor alimentare, lipsa programelor de analiză a produsului finit şi a spaţiilor destinate fluxului tehnologic. Pentru neregulile constatate, inspectorii ANSVSA au aplicat 21 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 68.000 lei. Potrivit ANSVSA, dacă în judeţele Alba, Arad, Harghita, Hunedoara, Mureş, Neamţ şi Mureş au fost aplicate amenzi în valoare totală de 21.000 de lei, patru societăţi din Constanţa au primit patru amenzi de peste 15.000 de lei.