Firme fantomă şi falsuri în acte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tranzacţii ilegale cu buşteni

Firme fantomă şi falsuri în acte

Eveniment 26 August 2011 / 00:00 1533 accesări

TRANZACŢII FICTIVE. În urma unei acţiuni în Portul Constanţa, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor au depistat o reţea de achiziţie, depozitare şi export a materialului lemnos care efectua operaţiuni fictive sau nereale şi care a reuşit în acest mod să creeze un prejudiciu de 286.900 lei. Anchetatorii spun că neregulile au fost descoperite în urma unei acţiuni organizată împreună cu specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare şi al Direcţiei Silvice Constanţa în Portul Constanţa Sud Agigea, pe linia combaterii contrabandei şi evaziunii fiscale prin achiziţie, depozitare şi comercializare ilegală a materialului lemnos. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa spun că verificările au vizat în principal provenienţa materialului lemnos, respectiv buşteni, exportat în cursul lunii august. Poliţiştii au stabilit că o parte din mărfuri erau achiziţionate, comercializate şi exportate prin intermediul unor societăţi fantomă. Odată cu extinderea cercetărilor, oamenii legii au stabilit că în documente apar două societăţi comerciale din Oradea şi Covasna care nu funcţionează la sediul social declarat şi alte două firme din Bacău, ai căror reprezentanţi au declarat la autoritatea vamală cantităţi fictive de material lemnos exportat contrar datelor înscrise în documentele de achiziţie şi transport.

FILIERA GERMANĂ. În timpul controlului, specialiştii au descoperit două containere, aparţinând unui exportator din Germania, a căror greutate depăşea cantităţile inserate în declaraţiile vamale şi în documentele de transport şi achiziţie a materialul lemnos. Verificând provenienţa buştenilor din cadrul celor două containere, oamenii legii au descoperit că exportatorul a achiziţionat marfa de la o societatea comercială, Yria Consulting and Timber Trading, din judeţul Neamţ, reprezentată de cetăţeanul german Kurt Ortin, de 53 de ani, din Localitatea Voitsberg, Austria, care a procedat la valorificarea buştenilor fără respectarea prevederilor legale. În urma neregulilor constatate, poliţiştii au indisponibilizat 62.630 kg de buşteni răşinoase, în valoare de 26.779 lei. Faţă de cetăţeanul german se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă.

ACTE FALSE. În cadrul aceleiaşi acţiuni, anchetatorii au identificat la Autoritatea Vamală o serie de documente de achiziţie, transport şi vamale ce prezentau suspiciuni de falsificare prin inserarea unor cantităţi nereale a materialului lemnos exportat în vederea obţinerii frauduloase a TVA-ului aferent, iar o parte din aceste operaţiuni nu erau înregistrate în contabilitatea agenţilor economici sau nu erau evidenţiate în baza de date SUMAL. În urma verificărilor, oamenii legii au stabilit că 129 containere au fost exportate în baza documentelor vamale de transport şi comerciale nereale, iar în urma cântăririi în vederea încărcării la bordul navelor de linie, s-a constatat o diferenţă în plus de 535.150 kg buşteni de diferite sortimente, în valoare de 224.354 lei, operaţiunile fiind efectuate de 29 societăţi comerciale exportatoare. În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrabandă şi pentru stabilirea cu exactitate a operaţiunilor de export efectuate. Totodată, anchetatorii spun că se fac verificări pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în vederea tragerii acestora la răspundere penală.



12