Firmele din industria alimentară susţin reducerea TVA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru temperarea preţurilor

Firmele din industria alimentară susţin reducerea TVA

Social 17 Ianuarie 2008 / 00:00 615 accesări

Patronatele din industria alimentară readuc în discuţie reducerea TVA la alimentele de bază pentru temperarea preţurilor din domeniu, care ar putea creşte considerabil în urma deprecierii leului şi a costurilor mai mari la utilităţi. Reacţia firmelor în domeniu vine după ce premierul Tăriceanu a solicitat miniştrilor Agriculturii, Finanţelor şi Internelor să discute cu reprezentanţii patronatelor despre justeţea noilor scumpiri. „Tendinţa de majorare a preţurilor nu va ocoli sectorul panificaţiei. Luna aceasta nu vor creşte, pentru că este o lună slabă din punct de vedere al vînzărilor, dar de luna viitoare este posibilă o majorare de preţ la pîine, ca urmare a evoluţiei cursului valutar. În prezent, pînă la noua recoltă de grîu, circa 25% din necesar este asigurat de importuri. Guvernul ar putea ajuta producătorii cu soluţia pe care am tot propus-o de atîtea ori, şi anume reducerea TVA la alimente”, a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu. Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Romalimenta, Sorin Minea, este mult mai tranşant în declaraţii şi susţine că patronatele nu trebuie să se justifice în faţa Executivului. “Nu trebuie să ne justificăm în faţa Guvernului. Ceea ce se întîmplă nu este o scumpire, ci o majorare de preţ, întrucît costurile sînt mai mari. În loc să ceară justificări, Guvernul ar trebui să acţioneze prin îmbunătăţirea politicilor fiscale, cum ar fi reducerea TVA la alimente”, a explicat Minea. Reprezentanţii producătorilor au mai propus reducerea TVA la alimente ca soluţie pentru temperarea preţurilor şi reducerea ponderii pieţei negre, dar o decizie nu a fost încă adoptată. Anul trecut, cele mai importante creşteri de preţuri au fost în zona produselor alimentare, care s-au scumpit cu 9,14%. Cea mai accelerată creştere din grupa alimentelor a fost consemnată la uleiul comestibil, preţurile urcînd cu 44,1%. Pîinea s-a scumpit cu 13,27%, alte creşteri importante fiind înregistrate la legume şi conserve. Singurele reduceri de preţ au fost consemnate la carnea de porc (- 2,52%) şi ouă (- 1,15%).

Taguri articol


12