Firmele din portofoliul Fondului Proprietatea pot primi dividende de la stat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Firmele din portofoliul Fondului Proprietatea pot primi dividende de la stat

Economie 27 Decembrie 2007 / 00:00 594 accesări

Companiile fără restanţe bugetare la care Fondul Proprietatea (FP) este acţionar vor primi înapoi dividendele aferente anilor 2005-2006, care se cuvin Fondului şi pe care le-au virat la bugetul de stat. În cazul celorlalte firme, restituirea urmează să se facă după compensarea cu alte datorii fiscale. \"Restituirea în contul operatorilor economici a respectivelor sume se efectuează din contul în care sumele au fost virate, numai după compensarea cu alte obligaţii fiscale. În vederea efectuării restituirii, unităţile trezoreriei statului la care s-a efectuat plata, la solicitarea organului fiscal, vor comunica acestuia contul bugetar corespunzător în care au fost încasate sumele şi din care se va efectua compensarea cu eventuale obligaţii fiscale restante\", se arată într-un comunicat al Guvernului. Firmele vor fi obligate să transmită Fondului Proprietatea sumele recuperate de la buget. Metodologia de restituire sau compensare a acestor sume a fost aprobată de Executiv.

Necesitatea restituirii sau compensării acestor dividende a fost determinată de inexistenţa unei practici unitare a societăţilor care au ca acţionar Fondul Proprietatea, o parte dintre acestea virînd dividendele aferente anilor 2005 şi 2006 către instituţia publică implicată în procesul de privatizare, inclusiv dividendele aferente cotei de participare a Fondului. Sumele cuvenite FP şi care reprezintă partea corespunzătoare din dividende aferente anilor 2005-2006, virate la bugetul statului sau la bugetul instituţiei publice în curs de privatizare, se vor restitui sau compensa conform prevederilor Codului de procedură fiscală, deoarece sînt creanţe fiscale. Firmele care au virat dividende aferente anilor 2005 şi 2006 corespunzătoare acţiunilor transferate Fondului Proprietatea trebuie să depună, la instituţiile publice sau la ministerul de resort, o situaţie cu cuantumul sumelor totale virate, însoţită de copii ale documentelor justificative prin care s-a efectuat plata şi de cuantumul dividendelor aferente acţiunilor deţinute de Fond. Instituţiile publice respective trebuie să se pronunţe, în termen de 15 zile, asupra realităţii sumelor solicitate şi să emită un aviz. În vederea restituirii sau compensării, societăţile care au virat sume reprezentînd dividende aferente anilor 2005 şi 2006 trebuie să depună o cerere la autorităţile fiscale unde sînt înregistrate.

Dividendele încasate sînt folosite ca surse de finanţare pentru acordarea despăgubirilor în numerar, pînă la listarea pe bursă a Fondului. Statul, reprezentat de Ministerul Economiei şi Finanţelor, este acţionar majoritar al Fondului Proprietatea, unde mai deţineau acţiuni, la începutul lunii noiembrie, peste 3.000 de persoane private, a căror deţinere se ridica la 11,26% din capital. Creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, în decembrie 2005.



12