Firmele lui Comănescu, îngropate în datorii?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Probleme financiare pentru sponsorul lui Chițac

Firmele lui Comănescu, îngropate în datorii?

Politică 01 Iunie 2016 / 18:44 2782 accesări
Potrivit Tomis News, companiile omului de afaceri Gabriel Comănescu sunt pline de datorii

Potrivit Tomis News, companiile omului de afaceri Gabriel Comănescu sunt pline de datorii

Încă dinainte de startul campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie, au tot circulat zvonuri conform cărora candidatul PNL la Primăria Constanța, Vergil Chițac, este sponsorizat și susținut îndeaproape de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Cu toate că niciunul dintre ei nu a recunoscut public acest lucru, prezența mai multor reprezentanți ai firmelor controlate de Comănescu (adică SC Grup Servicii Petroliere SA - GSP - și SC GSP Shypyard SRL) la conferințele de presă sau evenimentele electorale ale lui Chițac, dar și apariția candidatului PNL pe canalele media despre care se spune că ar fi legate de Comănescu arată că zvonurile nu au apărut întâmplător. Dacă această ipoteză ar fi adevărată, iar între Comănescu și Chițac ar fi o relație păpușar - marionetă, rămâne o întrebare: de ce ar insista omul de afaceri să controleze Primăria Constanța, scoțându-l pe Chițac la înaintare și promovându-l prin toate mijloacele posibile?

FIRME ÎNGLODATE ÎN DATORII?

Se pare că, dincolo de presupuneri, situația este complicată pentru afacerile lui Comănescu și, implicit, pentru el. Potrivit Tomis News (tomisnews.ro), Grup Servicii Petroliere SA și GSP Shipyard SRL sunt îngropate în datorii semnificative. Sursa citată precizează că nu mai puțin de 12 societăți comerciale, care au avut diverse legături economice cu GSP SA sau GSP Shipyard SRL, au încercat să își recupereze banii acționând firmele în judecată. Aceeași publicație notează că instanțele tind să dea dreptate celor care cer să își primească înapoi banii. Concret, dintre cele 12 firme care au de recuperat bani fie de la GSP SA, fie de la GSP Shipyard, în șase cazuri, companiile controlate de Comănescu sunt obligate de instanță să achite debite în valoare de aproximativ 300.000 de lei. În alte cinci cazuri, litigiile nu au fost soluționate. Potrivit Tomis News, doar într-un singur caz, cel în care SC Dirdates Product SRL solicita recuperarea unei datorii de la GSP Shipyard SRL, cele două părți au ales să își rezolve problemele pe cale amiabilă.

CE DATORII MAI AU FIRMELE LUI COMĂNESCU?

Dacă vorbim strict despre GSP SA și GSP Shipyard, potrivit celor mai recente date publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe (mfinante.gov.ro), SC Grup Servicii Petroliere SRL are, în total, datorii la bugetul de stat de 1.112.147.207 lei. Tot în site-ul Ministerului de Finanțe, GSP Shipyard SRL înregistrează datorii totale la stat de 17.010.018 lei. Asta întărește ideea conform căreia cele două firme nu sunt în cea mai bună perioadă a lor din punct de vedere financiar.

Iată deciziile instanțelor, cu privire la banii pe care fie GSP, fie GSP Shipyard îi datorează mai multor societăți comerciale:

SC Tracon SRL împotriva GSP SA: „Admite cererea de înfiinţare a sechestrului asigurător şi de înfiinţare a popririi asigurătorii asupra conturilor bancare, cerere formulată de petenta creditoare TRACON SRL, în contradictoriu cu debitoarea GRUP SERVICII PETROLIERE SA. Dispune înfiinţarea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitoarei GRUP SERVICII PETROLIERE SA şi popriri asigurătorii asupra conturilor bancare ale debitoarei până la concurenţa sumei de 118.657,42 lei. Fixează în sarcina creditoarei obligaţia achitării cauţiunii în cuantum de 8.306,01 lei, până la data de 06.06.2016, sub sancţiunea desfiinţării de drept a sechestrului şi a popririi, conform art. 956 Cod procedură civilă. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare; cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa, sub sancţiunea nulităţii. Încheierea se comunică creditoarei de către instanţă, iar debitoarei de către executorul judecătoresc, odată cu luarea măsurii. Executorie”.

SC Iridex Group Import Export București - Filiala Costinești SRL împotriva GSP Shipyard SRL: „Admite cererea de emitere a ordonanţei de plată formulate de creditoarea SC IRIDEX GROUP IMPORT - EXPORT BUCUREŞTI FILIALA COSTINEŞTI SRL, în contradictoriu cu debitoarea SC GRUP SERVICII PETROLIERE SHIPYARD SRL. Obligă debitoarea să plătească creditoarei, în termen de 30 de zile de la comunicare, suma de 79.236,31 lei, reprezentând contravaloare servicii prestate, şi suma de 75.001,80 lei, reprezentând penalităţi de 0,5% pe zi de întârziere, calculate de la data scadenţei până la data de 21.03.2016, penalităţile urmând a se calcula în continuare de la data de 22.03.2016 şi până la data plăţii integrale a debitului principal. Obligă debitoarea la plata către creditoare, în termen de 30 de zile de la comunicare, a sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie”, se arată în pronunțarea din 26 mai.

SC Iridex Group Import Export București - Filiala Costinești SRL împotriva GSP SA: „Admite în parte cererea de emitere a unei ordonanţe de plată formulate de creditorul SC IRIDEX GROUP IMPORT-EXPORT BUCUREŞTI FILIALA COSTINEŞTI SRL în contradictoriu cu debitorul GRUP SERVICII PETROLIERE SA. Ordonă debitorului să plătească creditorului în termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei ordonanţe suma de 17.989,25 lei, reprezentând rest de plată din contravaloarea serviciilor de colectare, transport şi depozitare deşeuri menajere şi asimilabil menajere, conform prevederilor contractului de prestări servicii de salubrizare nr. 176/01.04.2013 şi a actelor adiţionale ulterioare, suma de 789,84 lei, reprezentând penalităţi de întârziere contractuale de 0,03% pe zi de întârziere, calculate de la data scadenţei fiecărei facturi fiscale şi până la data de 10.02.2016, precum şi penalităţi de întârziere calculate în continuare până la achitarea în întregime a debitului principal, fără a depăşi 5% din valoarea neachitată. Obligă debitorul la plata către creditor a sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Executorie”.

SC Argenta SA împotriva GSP SA: „Admite cererea. Ordonă debitoarei să plătească creditoarei în termen de 20 zile de la emiterea ordonanței suma de 119.338,60 lei, debit restant aferent facturilor emise în perioada 13.04.2014 - 19.12.2014. Ordonă debitoarei să plătească creditoarei dobânda legală penalizatoare aferentă sumei de 119.338,60 lei, începând cu data scadenței fiecărei facturi în parte și până la executarea integrală a obligației principale. Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 zile de la data comunicării ordonanței. Cererea se va depune la Judecătoria Constanța. Pronunțată azi, 15.04.2016”. În acest caz, GSP a făcut cerere în anulare.

SC RAC SRL împotriva GSP SA: „Admite cererea formulată de reclamantul RAC SRL. Dispune restituirea către reclamant a sumei de 5.475 lei achitate cu titlu de taxă judiciară de timbru în dosarul nr. 671/212/2016, conform ordinului de plată nr. 23/14.01.2016. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa, sub sancţiunea nulităţii”. GSP SA a făcut apel în acest caz.

SC Safety SRL împotriva GSP SA: „Admite cererea privind emiterea ordonanţei de plată formulate de creditoarea SC SAFETY SRL în contradictoriu cu debitoarea SC GRUP SERVICII PETROLIERE SA. Obligă debitoarea la plata către creditoare a sumei de 34.790,29 lei, cu titlu de contravaloare a serviciilor prestate, în termen de 30 de zile de la data comunicării prezentei hotărâri. Fără cheltuieli de judecată”. Potrivit Tomis News, în acest caz, datoria a fost achitată integral.



12