Firmele, obligate să raporteze cererile SUA de accesare a datelor europenilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cerinţă UE

Firmele, obligate să raporteze cererile SUA de accesare a datelor europenilor

Externe 13 Noiembrie 2015 / 17:42 592 accesări

UE vrea ca firmele americane să fie obligate să raporteze cererile serviciilor americane de spionaj pentru accesarea datelor personale ale europenilor, în cadrul unui nou pact privind transferul trans-atlantic al datelor aflat în negociere, a declarat comisarul pentru Justiţie, Vera Jourova, care conduce delegaţia UE în negocierile pentru transferul datelor. Aceasta a afirmat, într-un interviu acordat „Wall Street Journal“, că raportarea de către companii a solicitărilor ar fi un mijloc de a verifica suplimentar amploarea accesărilor de date ale europenilor de către agenţiile americane de securitate, pe lângă informaţiile oficiale. Curtea Europeană de Justiţie a anulat în octombrie un pact vechi de 15 ani referitor la transferul trans-atlantic al datelor, numit "Safe Harbour", care permitea companiilor să transfere date ale cetăţenilor europeni, precum informaţii referitoare la salarii şi istoricul conturilor, către servere din Statele Unite. Potrivit Curţii, datele europenilor nu sunt protejate pe teritoriul SUA, unde pot fi accesate de serviciile de spionaj.

NOU ACORD DE TRANSFER AL DATELOR Autorităţile din UE şi SUA lucrează în prezent la un nou acord pentru transferul datelor, care să respecte condiţiile Curţii Europene de Justiţie, până la un termen-limită de la sfârşitul lunii ianuarie. Oficialii UE vor în special claritate în privinţa amplorii accesului serviciilor americane de securitate la datele cetăţenilor europeni şi vor să se asigure că acest acces este strict necesar. Autorităţile germane din domeniul protecţiei datelor au decis, după hotărârea Curţii de Justiţie Europene, că nu vor permite niciun fel de transfer de date până la un nou acord.

Microsoft a anunţat miercuri că din a doua jumătate a anului viitor va oferi clienţilor europeni posibilitatea să stocheze date în sistem cloud în centre de date din Germania, răspunzând astfel îngrijorării legate de securitatea centrelor de date din Statele Unite, în urma dezvăluirilor privind activităţile de supraveghere efectuate de agenţiile de securitate. "Având în vedere urgenţa problemei, înţeleasă de ambele părţi, este timpul să ne întâlnim la cel mai înalt nivel posibil", a spus joi Jourova, înainte de a pleca într-o vizită la Washington, unde urmează să se întâlnească cu oficiali guvernamentali, între care şeful Departamentului pentru Comerţ, Penny Pritzker, şi procurorul general Loretta Lynch. Potrivit proiectului aflat în discuţie, companiile ar putea fi obligate să dezvăluie numărul total al solicitărilor pentru datele clienţilor primite din partea serviciilor naţionale de securitate.

Cele două părţi încă discută ideea, în condiţiile în care autorităţile de la Bruxelles vor ca prevederea să fie obligatorie, în timp ce oficialii americani susţin ca firmele să comunice voluntar informaţiile.

Microsoft, Google, parte a grupului Alphabet, şi alte companii au dat în judecată Guvernul SUA, în 2013, susţinând că au dreptul să dezvăluie informaţii despre solicitările acestuia pentru datele clienţilor. Ulterior, Statele Unite au modificat legislaţia pentru a permite companiilor să publice astfel de rapoarte. Unele companii publică deja informaţii privind solicitările de date primite din partea guvernelor, în timp ce altele resping propunerea UE ca faptul să devină obligatoriu.



12