Firmele româneşti în tranziţie vor produce doar pentru consumul intern

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Firmele româneşti în tranziţie vor produce doar pentru consumul intern

Politică 15 Noiembrie 2006 / 00:00 639 accesări

După 1 ianuarie 2007, vin vremuri grele pentru producătorii români de carne şi lapte, iar în pofida investiţiilor în modernizarea bazelor şi a fluxurilor tehnologice, cele mai multe societăţi de profil riscă să piardă trenul aderării din cauza incapacităţii de a se adapta cerinţelor europene. Cu toate că prin Tratatul de aderare ţara noastră şi-a luat angajamentul că majoritatea unităţilor de procesare a cărnii şi a laptelui vor procesa, de anul viitor, numai produse conform standardelor comunitare, peste 400 de firme româneşti au obţinut derogarea de a procesa şi manipula, pînă în 2009, materie primă care nu corespunde normelor europene. Cele mai multe societăţi comerciale – 246 la număr, au activităţi în sectorul cărnii roşii, iar alte 141 lucrează în procesarea laptelui, însă abia la sfîrşitul perioadei de tranziţie care vizează adaptarea la normele de siguranţă alimentară, stabilită la trei ani, carnea şi laptele procesate în România ar putea să îndeplinească cerinţele necesare pentru a ajunge şi pe piaţa occidentală. Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în industria alimentară românească funcţionează circa 800 de firme, dintre care doar 300 vor exporta pe piaţa comunitară, de anul viitor, produse de origine animală. Pentru a lua calea exportului, produsele obţinute în unităţile aprobate pentru schimburi în spaţiul comunitar vor purta o marcă de sănătate de formă ovală, în vreme ce unităţile aflate în perioada de tranziţie vor comercializa doar produse destinate consumului intern.

Taguri articol


12