Fiscalitatea îi supără pe toți, on-și-offshore

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Și uite-așa se scumpesc gazele

Fiscalitatea îi supără pe toți, on-și-offshore

Economie 02 Decembrie 2018 / 17:32 710 accesări
ROPEPCA: „Modificările cadrului fiscal şi de reglementare, inopinate şi excesive în ultimii ani, nu fac decât să pună în pericol industria petrolieră autohtonă“

ROPEPCA: „Modificările cadrului fiscal şi de reglementare, inopinate şi excesive în ultimii ani, nu fac decât să pună în pericol industria petrolieră autohtonă“

Facturile la gaze naturale ar putea fi și mai mari, din 2019, odată cu noile modificări la regimul de taxare a industriei onshore. Statul vrea să rețină până la 18% ca redevență și 80% ca taxă pe veniturile suplimentare. Potrivit jucătorilor din sector, o astfel de măsură îi va lăsa fără stimulente pentru a investi în continuare, iar efectul direct pentru consumatorii va fi scumpirea gazelor livrate.

Schimbările propuse la regimul de taxare onshore, analizate recent de Parlament, vor afecta, în egală măsură, industria românească de extracţie şi prelucrare a gazelor naturale şi veniturile consumatorilor de energie, spun reprezentanţii Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA). Mai exact, s-a propus eliminarea posibilităţii deducerii redevenţei din impozitul pe veniturile suplimentare precum şi aplicarea acestui impozit luând în calcul un preţ de referinţă nerealizat. „O astfel de măsură va descuraja investiţiile, în condiţiile în care Guvernul va reţine până la 18% ca redevenţă şi 80% ca taxă suplimentară, lăsând companiile fără stimulente pentru a investi în continuare. În prezent, statul reţine un maxim de 80% din venitul suplimentar, iar companiile ar trebui să păstreze 20%. Este important de menţionat că investiţiile în industria ţiţeiului şi gazelor naturale au totalizat, în ultimii cinci ani, aproximativ șase miliarde euro“, spun cei de la ROPEPCA, care estimează că, în acest context, gazele naturale se vor scumpi. România riscă, astfel, să devină țara cu cel mai puțin competitiv regim fiscal pentru sectorul onshore al gazelor naturale din Europa - „Astăzi, întreaga producţie de gaze naturale a României, care acoperă peste 90% din consumul intern, provine din zăcămintele onshore. Modificările cadrului fiscal şi de reglementare, inopinate şi excesive în ultimii ani, nu fac decât să pună în pericol industria petrolieră autohtonă, precum şi climatul investiţional, transmiţând semnale negative întregului mediu de afaceri cu privire la lipsa de stabilitate şi predictibilitate“. Reamintim că impozitarea veniturilor suplimentare a fost introdusă în 2013, ca măsură temporară, menită să protejeze consumatorii vulnerabili de efectele dereglementării preţurilor gazelor naturale. Iniţial, taxa se aplica preţului de peste 45,71 lei/MWh (în cuantum de 60%, aplicat diferenţei dintre preţul de vânzare şi pragul în cauză). În 2018, însă, impozitul a fost majorat la un cuantum de 80% pentru diferenţa de preţ de peste 85 lei/MWh (diferenţa iniţială de până la acest preţ este impozitată în continuare cu 60%, iar producătorii au posibilitatea de a deduce din acest impozit valoarea redevenţelor şi pe cea a investiţiilor efectuate).

Taguri articol


12