Fiscalitatea şi birocraţia, veşnicele dureri ale IMM-urilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zece propuneri pro-business

Fiscalitatea şi birocraţia, veşnicele dureri ale IMM-urilor

Eveniment 07 Noiembrie 2012 / 00:00 304 accesări

1% DIN PIB Cum am putea avea un mediu de afaceri mai prietenos pentru IMM-uri? În zece paşi simpli, spun reprezentanţii Consiliului Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Măsurile cerute autorităţilor sunt aceleaşi pe care le cer de ani buni - cadru legal predictibil, ferit de schimbări peste noapte (cum a fost majorarea TVA), mai puţină birocraţie, reducerea parafiscalităţii şi numărului de autorizaţii, avize, licenţe şi permise impuse firmelor, cu cel puţin 10%, şi consultarea obligatorie a patronatelor înainte de aprobarea legilor. Alte doleanţe ale micilor întreprinzători sunt implementarea deplină la nivel naţional a Small Business Act (SBA), legea comunitară a IMM-urilor, şi majorarea treptată de la 0,4 la 1% din PIB a fondurilor alocate de stat pentru programele de sprijinire a firmelor. „Alocarea prioritară a 300 milioane euro pentru susţinerea start-up-urilor (firme cu o vechime de cel mult doi ani - n.r.), în 2013 - 2014, va asigura crearea a 300.000 de noi locuri de muncă şi va contribui cu 4,26% la creşterea PIB-ului. Şi recapitalizarea Fondului de Garantare este necesară ”, spune preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

TVA REDUS Cel mai mare ghimpe din coasta firmelor rămâne însă fiscalitatea - TVA de 24%, costuri uriaşe cu forţa de muncă, de aproape şapte ori mai multe impozite decât media UE, penalităţi mari de întârziere, care nu se aplică autorităţilor publice care nu plătesc facturile către IMM-uri. În privinţa măsurilor care ar trebui luate aici, întreprinzătorii se pun de acord cu economiştii şi analiştii: reducerea TVA la 20 - 19%, diminuarea CAS cu 5%, tăierea a 25% dintre impozite, stimularea firmelor nou-înfiinţate prin scutirea de impozit în primul an şi prin discount-uri de 50% în al doilea an, cu obligativitatea menţinerii firmei cel puţin trei ani după expirarea facilităţilor. Cât despre cota unică, ea ar trebui să rămână la 16%, consideră micii întreprinzători.

BANCĂ PENTRU IMM-URI Statul ar trebui să susţină şi accesul IMM-urilor la fonduri europene, prin finanţarea cheltuielilor premergătoare şi garantarea creditelor necesare cofinanţării, spune oficialul CNIPMMR. „Şi înfiinţarea unei bănci a IMM-urilor, în fiecare judeţ, după modul francez, este o idee bună”, explică Nicolescu. Nu în ultimul rând, este nevoie de îmbunătăţirea legislaţiei privind achiziţiile publice, prin adaptarea unor cerinţe la mărimea IMM-urilor. O altă atitudine inteligentă ar fi cea de sprijinire a producătorilor locali, prin înfiinţarea de centre de colectare a produselor agricultorilor şi meşteşugarilor şi prin obligarea marilor lanţuri de magazine de a asigura un spaţiu de cel puţin 30% din suprafaţa totală pentru vânzarea produselor româneşti.

Taguri articol


12