Bacşişul lăsat la restaurant ar putea fi trecut pe bonul fiscal, după modelul practicat în SUA sau în alte țări din UE. Ar fi inclus în nota de plată şi ar urma să fie impozitat cu 16%, ca venit al chelnerului care îl încasează. Propunerea a fost trimisă Ministerului Finanţelor de patronatele din turism, vineri, 3 aprilie. Reacțiile de la minister au fost pozitive, spune președintele Asociației Litoral - Delta Dunării (ALDD), Corina Martin, așa că în noul proiect de Cod Fiscal ar putea fi inclusă și legalizarea bacșișului. ”Proiectul e susținut de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care ne-a invitat să depunem în scris propunerile. Vineri (3 aprilie - n.r.) am depus materialul despre legalizarea bacșișului către Ministerul Finanțelor și proiectul tehnic efectiv, așa cum ar trebui să sune în noul proiect de Cod Fiscal, ce este în dezbatere la Parlament”, a declarat Corina Martin. Atenție, însă! Bacșișul nu va fi obligatoriu. ”Dorim să se introducă o rubrică distinctă pe nota de plată, iar în viitor, plata bacșișului să se facă la opțiunea clientului, dacă dorește să lase și în funcție de serviciile cu care a fost tratat”, a declarat președintele ALDD. Propunerea de trecere a bacșișului pe bonul fiscal a fost făcută și în urmă cu trei ani. ”Atunci însă nu a fost tot mediul din turism de acord. Acum ne-am pus cu toții de acord. În acest moment, controalele ANAF verifică și buzunarele ospătarilor, iar dacă unul din ei are bacșiș, e o cauză și un motiv de închidere a unității. Controalele ANAF au dovedit că, dacă un ospătar a fost apreciat și a primit bacșiș, asta îl transformă pe proprietarul restaurantului în infractor, iar acest lucru nu este normal”, a spus Corina Martin.
AVANTAJE? Legea ar aduce numeroase avantaje, spun inițiatorii. ”Scoatem la lumină economia subterană, iar restaurantele ar putea să scoată notă de plată fiscalizată. Veniturile nu ar mai fi ascunse și s-ar colecta mai mulți bani la bugetul statului, pentru că am agreat ca bacșișul să fie impozitat cu 16%, dar să nu se plătească nici TVA, nici alte taxe”, a adăugat Martin. Despre necesitatea legalizării bacșișului a vorbit și președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Aurelian Marin. El susține că o astfel de lege ar însemna alinierea la măsurile existente în alte țări din UE și din lume. ”Personal, cred că legea este bună. Consumatorii de servicii, și ne putem referi aici nu doar la restaurante, obișnuiesc să lase bacșiș în mod uzual. Este bine ca aceste venituri să fie la vedere, transparente și să fie impozitate. Nu este vorba de un adaos de TVA, ci de impozitul pe venit de 16%”, a precizat, pentru ”Telegraf”, Aurelian Marin.
CE SPUN CHELNERII Și chelnerii sunt de acord cu legalizarea bacșișului, mai ales că vizitele din ultima vreme ale inspectorilor antifraudă le-au băgat frica în sân. ”Decât să stăm cu frică, să ne ascundem banii, mai bine să se facă acest lucru la vedere și să fie scris pe nota de plată cât s-a lăsat bacșiș. Este un merit legal obținut, de care nu trebuie să ne ferim”, a spus un ospătar, Ion Oprișan. Pe de altă parte, sunt ospătari care consideră că, prin trecerea bacșișului pe bonul fiscal, aceștia vor trebui să împartă veniturile care până acum, în cele mai multe localuri, erau personale. ”Bacșișul îl primesc pentru că am oferit clienților mei o experiență plăcută în restaurant. Dacă intră în casa de marcat, la finalul zilei, tot bacșișul încasat se va împărți la toți salariații, așa că veniturile mele vor fi mai mici”, a spus Gabriela, ospătar la un restaurant de pe b-dul Mamaia. La rândul lor, unii patroni susțin că probabil vor fi nevoiți să mărească salariile ospătarilor, care erau angajați cu salariu minim, mizând pe suplimentarea venitului zilnic din bacșis. ”Prin impozitare, veniturile lor se vor reduce și vor rămâne cu mai nimic. Ospătarii buni nu vor mai fi interesați să ofere servicii de calitate dacă vor câștiga mai puțin, așa că va trebui să motivăm, noi, ca angajatori, salariații, pentru că de la clienți nu putem cere mai mult”, a spus reprezentantul unui restaurant din stațiunea Mamaia. Potrivit ultimului comunicat al ALDD, Legea Bacșișului, alături de unele măsuri ce vizează modificarea sancțiunilor ANAF, este subiectul unei Ordonanțe de Urgență care va fi luată în discuție în ședința de Guvern de astăzi.
Cum se va lăsa bacșiș dacă legea va fi adoptată?
Deși bacșișul nu va fi obligatoriu și nu va reprezenta un procent din valoarea notei de plată, clientul va avea posibilitatea să lase banii, la vedere. Inițiatorul legii, Corina Martin, a precizat că pe nota de plată va fi introdusă o rubrică specială, pentru bacșiș, care va fi completată la masă, de către client. ”Nota de plată va ajunge la masă însoțită de pix, iar clientul va completa cu suma pe care va dori să o lase, la fel cum se întâmplă în toată lumea. Bacșișul nu va fi obligatoriu, dar va fi la vedere, transparent. E drept că este posibil ca unii clienți să nu completeze respectiva rubrică și totuși să lase bacșiș, dar va exista o transparență, iar cei din industrie nu vor mai fi considerați infractori”, a explicat Martin.
Adriana MIHAI
adriana.mihai@telegrafonline.ro