Fiscul aşteaptă 500.000 de declaraţii unice de la firme

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fiscul aşteaptă 500.000 de declaraţii unice de la firme

Economie 11 Ianuarie 2011 / 00:00 516 accesări

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) estimează că angajatorii vor depune peste 500.000 de declaraţii unice (formularul 112) pentru contribuţiile sociale şi impozitul pe venit. „Suntem pregătiţi din punct de vedere tehnic să primim declaraţiile şi să ajutăm mediul de afaceri să scape de birocraţie”, a declarat ieri Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor. Declaraţiile se depun la ANAF, iar Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va trimite datele necesare către Casa de Pensii, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Casa de Sănătate. De asemenea, în următoarele două săptămâni ar putea fi adoptată o hotărâre de guvern care vizează acreditarea altor instituţii, în afară de cele din subordinea Fiscului, care să preia fizic declaraţiile unice. Nu în ultimul rând, persoanele fizice autorizate vor putea depune la Fisc declaraţiile către Casele de Pensii şi Sănătate, la finele primului trimestru, a mai spus Ialomiţianu.

• FISCUL ÎŞI REDUCE NUMĂRUL DE ANGAJAŢI • Ministrul Finanţelor a mai spus că restructurarea ANAF ar putea duce şi la o reducere a numărului angajaţilor. „Nu excludem ca în urma acestui proces de restructurare să fie şi o reducere a personalului. Trebuie să ne gândim şi la contribuabili şi să nu le creştem costurile”, a spus Ialomiţianu, precizând că, pe lângă includerea Gărzii Financiare şi birourilor vamale locale în subordinea direcţiilor judeţene de finanţe, restructurarea ANAF prevede şi reducerea numărului de administraţii financiare, inclusiv prin comasare. Ialomiţianu a mai spus că în departamentul de control al veniturilor nedeclarate vor lucra până la 40 de specialişti în investigaţii fiscale şi IT. „Am introdus metode indirecte pentru a verifica persoanele cu averi mari, care au făcut cheltuieli uriaşe, fără a-şi fi declarat veniturile. Prin aceste metode putem să îi identificăm foarte uşor. Este greu să estimezi un număr, dar, dacă luăm datele din alte ţări, în jur de 1 - 2% dintre contribuabili se încadrează în această categorie, iar noi îi vom pune să plătească un impozit de 16%”, a precizat ministrul Finanţelor. Din estimările ANAF, circa 200 - 300 de oameni de afaceri români ar putea plăti, în 2011, impozit pe averile nedeclarate.

• SE RESCRIE CODUL FISCAL • Ialomiţianu a mai spus ieri că în luna ianuarie s-ar putea înfiinţa un consiliu consultativ de politici fiscale, al cărui scop va fi rescrierea Codului Fiscal. „Ordinul este în curs de avizare, pentru că acest consiliu se înfiinţează prin ordinul ministrului. Consiliul va fi format din reprezentanţi ai mediului de afaceri şi profesiilor liberale, consultanţi fiscali şi auditori financiari. Mi-aş dori ca, la jumătatea anului, situaţia financiară a României să permită reducerea contribuţiilor sociale, având în vedere că nivelul costului forţei de muncă este ridicat în România. Acest lucru trebuie făcut împreună cu flexibilizarea Codului Muncii. Ar fi un lucru bun pentru firme, întrucât ar scoate la lumină munca la negru şi ar duce la angajarea mai multor persoane”, a declarat Ialomiţianu.



12