Fiscul, Garda şi Vama se unesc într-o singură agenţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Restructurare totală

Fiscul, Garda şi Vama se unesc într-o singură agenţie

Economie 21 Aprilie 2012 / 00:00 636 accesări

JUDEŢUL ŞI ADMINISTRAŢIA Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va fi restructurată din temelii, în anii următori, potrivit Programului de convergenţă aprobat de Guvern. Astfel, în 2013, în cadrul Fiscului vor rămâne doar opt direcţii regionale, iar în 2015, numărul administraţiilor financiare va fi redus drastic, la 20% din unităţile actuale. Practic, în fiecare judeţ va rămâne o singură administraţie, urmând ca direcţiile regionale de finanţe publice, vamă şi gardă financiară să fuzioneze într-o structură unică. În prezent, în structura ANAF, pe lângă „agenţia-mamă”, funcţionează 42 de direcţii judeţene şi circa 220 de administraţii municipale, orăşeneşti, comunale şi sectoriale. Tot sub coordonarea Fiscului activează Garda Financiară şi Administraţia Naţională a Vămilor.

FISC NOU, OAMENI VECHI Potrivit Programului de convergenţă, ANAF vizează creşterea gradului de depunere online a declaraţiilor persoanelor juridice, până la 98%, dar şi introducerea unui „catalog de servicii pentru contribuabili”. De asemenea, Fiscul urmăreşte să promoveze şi mai mult plăţile prin sistemul bancar şi să ofere românilor posibilitatea de a-şi vizualiza pe internet situaţia fiscală şi de a primi documentele necesare direct pe portalul ANAF. În urma procesului de restructurare, angajaţii vor fi recalificaţi şi redistribuţi către mai multe domenii „deficitare” - inspecţia fiscală, controlul vamal ulterior, asistenţa contribuabililor şi departamentele dedicate contribuabililor mijlocii şi mari sau firmelor cu un număr mare de contribuabili. În plus, statul vrea să recruteze specialişti pentru „funcţii cu valoare adăugată mare”, precum tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

SE CAUTĂ VOLUNTARI Ce vrea Fiscul de la noi? Ei bine, în 2016, ar trebui ca 9,2 din 10 români să-şi declare voluntar veniturile (de la 8,7 din 10 în prezent), în timp ce 8,5 din 10 români ar urma să-şi plătească de bună voie şi nesiliţi de nimeni taxele şi impozitele (de la 7,8 în prezent). De asemenea, în următorii patru ani, ponderea în PIB a sumelor colectate de ANAF trebuie să crească de la 28,75% la peste 30,5%, o ţintă... „ambiţioasă” pentru nou numitul şef al Fiscului. Nu în ultimul rând, Guvernul vrea şi o eficientizare a costurilor colectării, de la 9.800 lei/1.000.000 lei adunaţi de la români, la mai puţin de 9.000 lei. Nu cumva să fiţi îngrijoraţi că planul ar putea eşua - Guvernul poate majora oricând taxele.



12