Fiscul îi execută pe datornici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe de altă parte, DGFP Constanţa a pierdut, în instanţă, procesele intentate firmelor care au intrat în dizolvare din cauza nepreschimbării în termen a certificatelor de înmatriculare vechi

Fiscul îi execută pe datornici

Economie 11 Octombrie 2006 / 00:00 856 accesări

În cadrul Serviciului Juridic se află înregistrate 791 de dosare ce se află pe rolul instanţelor judecătoreşti avînd ca obiect Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei. Dintre acestea, 95 de dosare au fost înregistrate de la începutul anului 2006 şi pînă în prezent. Suma totală a creanţelor cu care Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa (DGFP) s-a înscris la masa credală în cazul celor 791 de dosare este de 6.111,8 miliarde de lei, din care a fost recuperată suma de 240,44 miliarde de lei. Totodată, suma cu care DGFP Constanţa s-a înscris la masa credală în cazul celor 95 de dosare înregistrate în 2006 este de 719,96 miliarde de lei. “Pentru majoritatea societăţilor cu debite mari intrate în insolvenţă, nu s-a trecut încă la valorificarea bunurilor aflate în patrimoniul lor şi, implicit, la recuperarea sumelor datorate bugetului general consolidat, întrucît aceste societăţi se află în stadiul de evaluare a patrimoniului şi începerea procedurilor de publicitate privind vînzarea”, a declarat directorul executiv al DGFP Constanţa, Vasilica Mihai. Pentru dosarele înregistrate în acest an, DGFP se află în procedura de calculare a debitelor de către organele fiscale teritoriale în a căror rază teritorială se află agentul economic supus procedurii insolvenţei şi de depunere a declaraţiilor de creanţă la instanţele judecătoreşti.

În ceea ce priveşte societăţile dizolvate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în temeiul art. 237 din Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale, pentru nedepunerea în cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale a situaţiilor financiare anuale sau a altor acte, potrivit legii, DGFP Constanţa a înregistrat 869 de dosare. În cazul acestor dosare, instituţia a formulat recursuri împotriva sentinţelor civile prin care s-a hotărît dizolvarea societăţilor comerciale, întrucît acestea figurează cu datorii la bugetul general consolidat în valoare de 143,03 miliarde de lei recursurile urmînd a fi soluţionate de Curtea de Apel Constanţa. Totodată, la Serviciul Juridic au fost înregistrate 309 dosare în care firmele au fost dizolvate în baza Legii nr.359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi autorizarea funcţionării persoanelor juridice. “Neefectuarea preschimbării certificatului de înmatriculare şi a celui de înregistrare fiscală cu noul certificat de înregistrare conţinînd codul unic de înregistrare, pînă la un anumit termen, atrage dizolvarea de drept a persoanei juridice. Constatarea dizolvării de drept se face prin Încheierea judecătorului delegat, pronunţată la cererea ONRC, iar încheierea de constatare a dizolvării de drept este supusă numai recursului”, a adăugat Mihai. Deşi DGFP a formulat recursuri împotriva hotărîrilor de dizolvare a firmelor care figurau cu datorii la bugetul de stat, acestea au fost respinse, astfel că au intrat în lichidare şi au fost numiţi lichidatori de pe Lista practicienilor în reorganizare şi lichidare. În cazul celor 309 dosare, DGFP Constanţa a formulat declaraţii de creanţă în sumă totală de 15,63 miliarde de lei.

Taguri articol


12