Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va modifica formularul declaraţiei privind impozitul pe profit prin introducerea unui indicator privind impozitul pe venit în cazul microîntreprinderilor care obţin într-un an cîştiguri mai mari de 100.000 de euro. \"Ca urmare a modificărilor legislative, în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2007, introduse prin Legea nr. 343/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, apare necesitatea actualizării modelului şi conţinutului formularelor utilizate în prezent pentru declararea anuală a impozitului pe profit, a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă\", se arată într-un comunicat al ANAF.
Microîntreprinderile plătesc impozit pe venit, cota de impozitare fiind de 2% în acest an, şi 2,5% în 2008. În cazul în care o microîntreprindere realizează venituri mai mari decît echivalentul a 100.000 de euro în cursul anului fiscal sau depăşeşte proporţia de 50% din venituri realizate din consultanţă sau management, firma va fi obligată să plătească impozit pe profit începînd cu trimestrul în care limita a fost depăşită. Sînt luate în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal, iar la determinarea impozitului pe profit datorat se scad plăţile reprezentînd impozitul pe veniturile microîntreprinderilor realizate în cursul anului fiscal. În declaraţia privind impozitul pe profit (formularul 101) a fost introdusă o nouă rubrică \"impozitul pe veniturile microîntreprinderilor declarat pentru anul de raportare prin declaraţiile privind obligaţiile de plată la bugetul general consolidat\". O altă modificare propusă este eliminarea din declaraţia privind impozitul pe profit a indicatorului referitor la regimul special de impozitare prevăzut pentru veniturile obţinute de persoanele juridice din vînzarea-cesionarea proprietăţilor imobiliare şi titlurilor de participare.
La formularul \"Decont privind accizele\" (formularul 120), ANAF propune modificarea nomenclatorului de produse supuse accizelor, prin detalierea unor grupe de produse, redenumirea sau eliminarea unor produse (cuptoare cu microunde, aparate pentru condiţionat aer, autoturisme). În ceea ce priveşte \"Decontul privind impozitul la ţiţeiul şi la gazele naturale din producţia internă\" (130), va fi modificată atît denumirea formularului, cît şi conţinutul acestuia, întrucît impozitul la gazele naturale din producţia internă a fost eliminat, ca urmare a modificărilor legislative intrate în vigoare din acest an. Începînd de la 1 ianuarie 2007, producătorii de gaze naturale nu mai plătesc impozitul de 7,4 euro pe mia de metri cubi pentru cantităţile livrate, gazele fiind accizate. Formularul 130 se va numi \"Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă\". Modificările sînt incluse într-un proiect de ordin al preşedintelui ANAF pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor menţionate.