Consumul moderat de fistic, în paralel cu o dietă sănătoasă pentru inimă, combate riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, prin acţiunea luteinei, un antioxidant conţinut de seminţe, se arată într-un studiu recent publicat de “American Journal Of Clinical Nutrition”. Luteina, care se găseşte în fistic, dar şi în fructe şi în legumele verzi, contribuie la scăderea nivelului de colesterol şi previne blocarea arterelor sangvine. Un experiment efectuat pe un eşantion de 28 de persoane a demonstrat că nivelul colesterolului scade cu 12% după trecerea de la o dietă tipic americană, cu multă brînză, ulei şi unt, la una mai puţin grasă, care include consumul de fistic.
Experimente anterioare privind calităţile nutritive ale fisticului au mai arătat că acesta reduce nivelul de colesterol, dar şi riscul de a face cancer. Însă, oamenii de ştiinţă pledează pentru un consum moderat al acestui aliment, în caz contrar existînd riscul de a lua în greutate, fapt care reprezintă un pericol pentru inimă.