Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a declarat luni că intenţionează să retrogradeze nota atribuită datoriilor SUA, modificând perspectiva de la stabilă la negativă. Dacă agenţia a confirmat nota cea mai bună posibilă la AAA, ea şi-a exprimat tot mai puţină încredere în posibilitatea de a vedea luate măsurile bugetare necesare pentru a aduce finanţele publice ale SUA pe o cale viabilă.
În acest context, preşedintele american, Barack Obama, a cerut liderilor UE să ia măsuri rapide şi decisive pentru a rezolva criza datoriilor, avertizând că are deja impact asupra economiei SUA, după o reuniune avută luni, cu preşedintele UE, Herman Van Rompuy şi cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. El a avertizat că o economie europeană în criză ameninţă creşterea numărului de locuri de muncă din SUA. Obama a dat asigurări că Van Rompuy şi Barroso sunt angajaţi foarte activ în a încerca să rezolve criza. La rândul său, preşedintele UE a subliniat că atât UE, cât şi SUA trebuie să ia măsuri puternice pentru a menţine recuperarea economică. Barroso a spus că are încredere deplină că Europa va contracara criza datoriilor suverane.
La rândul ei, agenţia de evaluare financiară Moody\'s Investors Service a anunţat ieri că are în vedere revizuirea ratingurilor pentru datoriile a 87 de bănci din 15 state europene, pentru a reflecta posibila retragere a sprijinului guvernamental. Toate ratingurile subordonate, subordonate junior şi Tier 3 a 87 de bănci europene din ţări unde datoria subordonată presupune sprijin guvernamental au fost plasate sub evaluare pentru o posibilă retrogradare. Potrivit Moody\'s, ratingul datoriilor subordonate ar putea fi redus cu două trepte, iar restul cu o treaptă. Moody\'s crede că sprijinul sistemic pentru datoriile subordonate în Europa a devenit mai impredictibil, ca urmare a unei combinaţii dintre modificările politice şi constrângerile financiare. De asemenea, agenţia precizează că riscurile la adresa ratingurilor pentru datoriile subordonate ar putea să se extindă dincolo de graniţele UE, de acea revizuirea va viza şi pieţele din Norvegia şi Elveţia, care au legături strânse cu UE. Naţiunile cele mai afectate de această revizuire sunt Spania (21 de bănci), Italia (17 bănci), Austria (nouă bănci), Franţa (şapte bănci), Olanda (şase), Norvegia (cinci) şi Suedia (patru bănci).