Un număr de 42 de suspecţi, printre care şi Jean-Christophe Mitterand, fiul fostului preşedinte socialist francez şi fostul ministru de dreapta Charles Pasqua vor fi inculpaţi în cazul vînzărilor ilicite de armament către Angola. Judecătorul Philippe Courroye, care coordonează ancheta în cazul "Angolagate", aşa cum l-a intitulat presa franceză, a semnat, joi, ordinul prin care au fost puşi sub urmărire penală cei 42 de suspecţi, dintre care unii sînt bănuiţi că au primit importante de sume de bani.
Unul din personajele principale ale acestui caz este omul de afaceri Pierre Falcone, alături de asociatul său Arcadi Gaidamak, ambii refugiaţi în străinătate, suspectaţi că s-ar afla la originea acestor tranzacţii ilicite. Armele, care proveneau din Europa de Est, au fost vîndute Angolei fără acordul oficial al autorităţilor franceze în schimbul sumei de 790 de milioane de dolari în perioada 1993-2000. Falcone şi Gaidamak ar fi încasat jumătate din cei 790 de milioane de dolari înainte de a fi redirecţionat o parte din fonduri pentru a-şi spori influenţa în Franţa. Alături de Jean-Christophe Mitterand, Charles Pasqua, Pierre Falcone şi Arcadi Gaidamak, pe lista suspecţilor figurează, de asemenea, Jacques Attali, fostul consilier al preşedintelui Mitterand, scriitorul Paul-Loup Sulitzer, fostul prefect al departamentului Var, Jean-Charles Marchiani, deputatul UMP şi fostul magistrat Georges Fenech şi fostul consilier diplomatic Bernard Guillet.
Printre echipamentele militare vîndute Angolei se numără tancuri, elicoptere şi şase nave, destinate regimului preşedintelui Jose Eduardo Dos Santos implicat în confruntările cu miliţiile Unita conduse de Jonas Savimbi. Războiul civil din Angola, soldat cu peste 500.000 de morţi în 27 de ani, a luat sfîrşit in 2002, după moartea lui Savimbi. În Franţa, ancheta demarată în 2000 în cazul presupusei fraude fiscale a dus ulterior la formularea de acuzaţii de comerţi ilicit cu arme, trafic de influenţă şi abuzuri de bunuri publice.