Fiul unui jurnalist BBC, ucis într-un raid israelian în Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prima dramă „Fâşia Gaza a devenit un front împotriva Iranului”

Fiul unui jurnalist BBC, ucis într-un raid israelian în Gaza

Externe 17 Noiembrie 2012 / 00:00 394 accesări

Fiul de 11 luni al unui jurnalist care lucrează pentru serviciul în limba arabă al BBC a fost ucis în timpul unui atac israelian în Gaza, relatează BBC News Online. Jihad Misharawi susţine că fiul lui, Omar, de 11 luni, a murit după ce un şrapnel a lovit casa familiei sale din Gaza. ”Cumnata mea a fost ucisă cu fiul meu, iar fratele şi celălalt fiu al meu au fost răniţi”, povesteşte jurnalistul. ”Ce a făcut fiul meu să moară astfel? Care este greşeala lui? Avea doar 11 luni”, a declarat el, cu ochii în lacrimi şi ţinând în braţe trupul neînsufleţit al fiului său. Violenţele au escaladat în Gaza şi sudul Israelului, după ce armata israeliană l-a ucis, miercuri, pe liderul aripii militare a Hamas.

MOBILIZAREA REZERVIŞTILOR Armata israeliană a început, vineri, mobilizarea a 16.000 de rezervişti în cadrul operaţiunii militare ”Pilon de Apărare” împotriva grupărilor armate din Gaza, a anunţat o purtătoare de cuvânt a armatei. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a aprobat, joi, convocarea a până la 30.000 de rezervişti, ce ar putea fi mobilizaţi în orice moment. Două rachete lansate din Gaza au căzut joi, pentru prima dată, în regiunea Tel Aviv, situaţie pe care Barak a calificat-o drept ”o escaladă”.

Israelul ar putea pregăti, prin amplificarea operaţiunilor în Fâşia Gaza, contextul pentru o intervenţie aeriană împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, dat fiind că scrutinul prezidenţial din SUA, aliat-cheie al Israelului, s-a încheiat, comentează Amir Oren, editorialist al ziarului ”Haaretz”. ”Premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării, Ehud Barak, nu au renunţat la visul unei operaţiuni majore împotriva Iranului. Până înaintea scrutinului prezidenţial din SUA, cei doi politicieni aveau disensiuni: Barak se opunea creării unei situaţii pe teren cu care preşedintele SUA să fie nevoit să se confrunte, pe când lui Netanyahu îi surâdea ideea de a exploata această perioadă politică sensibilă, care ar fi precedat o victorie aproape sigură a aliatului său Mitt Romney”, explică editorialistul ”Haaretz”. ”Teoretic, o armată care îl poate asasina pe liderul militar Hamas poate executa un atac punctual asupra locaţiei preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad. O armată care a interceptat rachete Fajr ar fi capabilă să intercepteze şi rachete mai mari, ca Shihab sau să distrugă instalaţiile nucleare iraniene. Pentru a nu lăsa nicio urmă de îndoială, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a subliniat că „Fâşia Gaza a devenit un front împotriva Iranului””, notează Amir Oren.

EXPLOZIE LA IERUSALIM O explozie provocată de o rachetă s-a produs vineri seară, la periferia oraşului Ierusalim, primul incident de acest fel de la începerea raidurilor israeliene în Gaza. Racheta a căzut în colonia israeliană Gush Etzion, la periferia sud-vestică a Ierusalimului. Deocamdată nu au fost semnalate victime. Tirul de rachetă spre Ierusalim a fost revendicat de aripa militară a mişcării islamiste Hamas. Sirene de alertă şi explozia a cel puţin unei rachete s-au făcut auzite vineri, la Tel Aviv. Un proiectil lansat din Gaza a explodat joi seara lângă Jaffa, în apropiere de Tel Aviv. Tirul a fost revendicat de gruparea islamistă Jihadul Islamic. Doi palestinieni au fost ucişi vineri, într-un raid israelian asupra nordului Fâşiei Gaza, în timpul vizitei în regiune a premierului egiptean, Hisham Qandil. Israelul a acuzat Hamas de încălcarea armistiţiului limitat declarat cu ocazia vizitei oficialului egiptean. O sursă a securităţii palestiniene a indicat că avioane israeliene au bombardat un grup de localnici în zona Nazila, în nordul Gaza. La primele ore ale dimineţii, aviaţia israeliană a bombardat Ministerul de Interne al Hamas din Gaza, înaintea scurtei vizite a premierului egiptean. Acesta a făcut răspunzător Israelul de tragedia din Fâşia Gaza.

CEREREA UE UE consideră că Israelul are dreptul să-şi protejeze populaţia, dar îi cere să răspundă proporţionat atacurilor grupărilor armate palestiniene din Gaza. Înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, s-a declarat profund preocupată de escalada violenţei în Israel şi în Gaza şi a deplâns pierderea de vieţi omeneşti de ambele părţi. Aceasta a mai precizat că a discutat cu mai mulţi lideri din regiune, printre care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, preşedinţia egipteană şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, insistând asupra necesităţii de a evita o escaladă şi alte pierderi de vieţi omeneşti. Ea a mai vorbit despre importanţa găsirii unei soluţii la conflictul israeliano-palestinian, pentru ca milioane de persoane din regiune să poată trăi, în sfârşit, în pace şi securitate şi şi-a exprimat speranţa că vizita premierului egiptean, Hicham Qandil, în Gaza va contribui la calmarea situaţiei. Mai multe state europene au reacţionat condamnând atacurile palestiniene şi au cerut Israelului să dea dovadă de reţinere. Marea Britanie consideră că Hamas poartă principala responsabilitate pentru această criză şi a cerut Israelului să facă totul pentru a evita producerea de victime în rândul civililor. Preşedintele francez, François Hollande, s-a declarat foarte preocupat de ceea ce se petrece în Gaza. Cancelarul german, Angela Merkel, a îndemnat Cairo să îşi utilizeze influenţa asupra Hamas.



12