La sfârşitul lunii aprilie, Joseph Robinette Biden, vicepreşedintele SUA, cobora pe aeroportul din Kiev, aducând poporului ucrainean mesajul generos al ţării sale. La scurtă vreme, fiul cel mic al înaltului demnitar american, Robert Hunter Biden, avocat de profesie, a intrat în conducerea companiei Burisma Holdings Ltd. Informaţia a fost confirmată de Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, care a ţinut să sublinieze că Robert Hunter Biden, de 44 de ani, este o persoană privată şi a nimerit în organigrama companiei Burisma fără ajutorul autorităţilor americane. Jay Carney a exclus, ofensat, conflictul de interese. Însă cei care cred că între Rusia, pe de o parte, şi SUA plus UE, pe de alta, nu este nimic altceva decât încă o confruntare pentru resurse pot să exulte.
Înainte cu câteva zile ca mezinul Biden să fie cooptat în Burisma Holdings Ltd., şi-a asigurat un loc în conducerea companiei şi Devon Archer, de 39 de ani, un foarte apropiat prieten al familiei secretarului de Stat, John Kerry. Cei doi, Biden Jr. şi Devon Archer, l-au găsit acolo şi pe fostul preşedinte al Poloniei, Aleksander Kwasniewski. Aceste numiri au atras atenţia din cauza rolului vicepreşedintelui american, Joe Biden, şi şefului diplomaţiei americane, John Kerry, în criza ucraineană. Casa Albă consideră activităţile fiului cel mic al vicepreşedintelui american la cea mai mare firmă privată de gaze din Ucraina ca fiind ale unui simplu cetăţean. Hunter Biden a devenit membru al Consiliului de Administraţie al Burisma Holdings Ltd. luna aceasta şi a preluat conducerea departamentului juridic al companiei, potrivit unui comunicat al producătorului de gaze naturale. Hunter Biden şi Devon Archer lucrează la Rosemont Seneca Partners, o firmă americană de investiţii, afiliată Rosemont Capital, o firmă de investiţii de capital pe care Archer a înfiinţat-o împreună cu fiul vitreg al lui John Kerry.
Activităţile în domeniul afacerilor ale lui Hunter Biden au atras atenţia şi înainte. Activitatea sa în cadrul unui grup de lobby a fost criticată, în timp ce tatăl său era senator. După ce Joe Biden a devenit partenerul de cursă în campania pentru Preşedinţie a lui Barack Obama, în 2008, Hunter Biden a renunţat la cariera în acest domeniu. Pe când era senator, Barack Obama a cerut peste 3,4 milioane de dolari de la clienţi ai lui Hunter Biden şi a reuşit să obţină 192.000 de dolari pentru Universitatea St. Xavier, de lângă Chicago, potrivit unor date publice. Un purtător de cuvânt al lui Obama declara, la vremea respectivă, că Hunter Biden nu s-a întâlnit cu senatorul, ci cu personal de la Biroul acestuia.
Burisma Holdings Ltd. este una dintre cele câteva firme private în domeniul gazelor naturale care deţin, împreună, peste 10% din producţia internă a Ucrainei. Restul producţiei este asigurat de firme deţinute integral sau parţial de către statul ucrainean. Cel mai mare subsidiar al Burisma, Esko Pivnich, exploatează gaze naturale din regiunea Poltava, la est de Kiev. Firma producătoare de gaze naturale este controlată de către Nikolai Zlocevski, un fost parlamentar din cadrul Partidului Regiunilor, al lui Viktor Ianukovici. Nikolai Zlocevski a fost ministru pentru Protecţia Mediului, începând din iulie 2010, şi a fost numit ministru pentru Ecologie şi Resurse Naturale în decembrie 2010, o poziţie-cheie în influenţarea industriei petrolului şi gazelor. Acesta a fost schimbat din post în aprilie 2012 şi numit adjunct al secretarului Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare, funcţie pe care a deţinut-o până la îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici, la sfârşitul lunii februarie. În timpul mandatelor în Guvernul Ianukovici, Burisma şi entităţile asociate au primit numeroase autorizaţii de explorare pentru petrol şi gaze naturale în Ucraina şi şi-au intensificat producţia în mod considerabil, potrivit presei ucrainene. Nikolai Zlocevski nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Burisma Holdings Ltd. a produs aproximativ 450 milioane de metri cubi de gaze în 2013 şi a devenit cel mai mare producător de gaze independent din Ucraina ca volum, în primul trimestru din acest an, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei. Datele nu au putut să fie verificate din surse independente. Compania ucraineană îşi vinde gazele naturale pe piaţa internă şi urmează să beneficieze de pe urma viitoarelor creşteri ale preţurilor gazelor, după ce Rusia a suprimat reducerile pe care le acorda la livrarea gazelor, ca măsură împotriva autorităţilor anti-Kremlin de la Kiev. Acum, Burisma şi-a adăugat conexiuni americane.