Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a cerut întărirea pieței unice și crearea unui Fond Monetar European, precum și a unui Minister European de Economie și Finanțe, transmit CNBC, Bloomberg, DPA și Reuters. "Avem nevoie de un Fond Monetar European și de un Minister European de Economie și Finanțe, pentru a promova reformele structurale în statele membre", a declarat Jean-Claude Juncker, în discursul său anual privind starea Uniunii, susținut în plenul Parlamentului European la Strasbourg.
Noile reglementări ar putea fi puse la punct în cadrul Comisiei Europene și ar răspunde în fața Parlamentului European, a explicat Juncker. Și președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a pledat recent pentru crearea unui Fond Monetar European care să înlocuiască FMI în viitoarele planuri de salvare pentru țările din zona euro care se confruntă cu dificultăți financiare. Dijsselbloem a apreciat că Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - ar putea să își asume responsabilitățile Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru țările care au adoptat moneda euro, adăugând că în prezent este în pregătire un raport în acest sens.
Economia UE este într-o stare renăscută de sănătate, depășind-o pe cea a SUA, a afirmat președintele CE. "Europa se redresează în cele din urmă. Să profităm maxim de acest moment", a declarat Jean-Claude Juncker.
De asemenea, președintele CE a propus o examinare mai amplă a investițiilor străine în Europa, pe fondul sporirii temerilor privind concurența neloială, în special în industriile strategice. "Nu suntem suporteri naivi ai liberului schimb. Europa trebuie să-și apere întotdeauna interesele strategice. Se va realiza o examinare amănunțită dacă o companie străină vrea să achiziționeze un port, infrastructură energetică sau să preia afaceri care produc tehnologie de apărare", a precizat oficialul european.
Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat recent că Bruxelles-ul vrea o analiză mai riguroasă a preluării companiilor europene de către firmele străine, pentru a rezolva temerile în creștere legate de majorarea investițiilor chineze în blocul comunitar, în sectoarele energiei, infrastructurii și industriei de apărare. CE dorește să reducă decalajul perceput între UE și marile economii globale în privința cenzurării preluărilor străine în sectoare strategice. Problema este din ce în ce mai prezentă pe agenda politică a UE, din cauza temerilor că statul chinez ar putea obține acces la tehnologiile de vârf din Europa cumpărând expertiză europeană în timp ce restricționează rolul pe care îl permite investitorilor din UE pe piața sa internă. În privința industriei, Jean-Claude Juncker a afirmat: "CE vrea să facă industria noastră mai puternică și mai competitivă. Sunt mândru de industria auto europeană, dar sunt șocat când clienții și utilizatorii sunt mințiți intenționat. În scurt timp CE va prezenta o propunere de reducere a emisiilor de dioxid de carbon în sectorul transporturilor".