FMI cere Europei să adopte acţiuni rapide

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

FMI cere Europei să adopte acţiuni rapide

Externe 17 Ianuarie 2012 / 00:00 519 accesări

“Europa se va confrunta cu o spirală descendentă a prăbuşirii încrederii dacă nu va adopta măsuri suplimentare, iar Asia ar putea înregistra dificultăţi pe fondul continuării reformelor structurale”, a declarat David Lipton, director adjunct al FMI, în cadrul celui de-al cincilea Forum Economic al Asiei, ce se desfăşoară la Hong Kong. Săptămâna trecută David Lipton a apreciat că economia Chinei este afectată de încetinirea creşterii în SUA şi UE.

Retrogradările ratingurilor de ţară pentru nouă dintre economiile europene şi noul apel adresat de FMI au fost întâmpinate cum nu se poate mai prost de liderii UE. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a anunţat, ieri, la Madrid, că reuniunea programată vineri, la Roma, cu premierul italian Mario Monti şi cu cancelarul german Angela Merkel a fost amânată până în luna februarie. Nicolas Sarkozy a făcut aceste declaraţii în cursul conferinţei de presă cu premierul spaniol, Mariano Rajoy. Organizarea acestei reuniuni fusese anunţată pe 6 ianuarie tot de către Nicolas Sarkozy, după întâlnirea la Paris cu Mario Monti. Cei trei lideri urmau să discute despre criza datoriilor din Zona Euro înaintea summit-ului european din 29 ianuarie. Analiştii S&P au apreciat că decizia de a revizui în scădere ratingurile suverane de credit a nouă din cele 17 state membre ale Zonei Euro vine în urma creşterii dificultăţilor legate de criza datoriilor.

Piatra de moară a Zonei Euro este Grecia! Banca Centrală a Greciei va analiza studiul companiei de consultanţă BlackRock Solutions privind situaţia instituţiilor elene de creditare şi va stabili până la sfârşitul lunii viitoare nivelul capitalului suplimentar de care au nevoie. Instituţiile elene de creditare încearcă să facă faţă dificultăţilor legate de creşterea creditelor neperformante şi de scăderea depozitelor, pe fondul măsurilor de austeritate adoptate de Grecia, care se confruntă cu al cincilea an consecutiv de contractare a economiei. Băncile vor avea nevoie de recapitalizare în urma deprecierilor de active rezultate în urma participării la schimbul de obligaţiuni stabilit în luna octombrie, ce prevede ca creditorii privaţi să şteargă 50% din valoarea bondurilor greceşti pe care le deţin. Se estimează că economia Greciei a înregistrat anul trecut un declin de aproximativ 6%, ceea ce a afectat portofoliile de credite deoarece şomajul a ajuns la un nivel record de 18,2% în octombrie.



12