FMI şi Guvernul joacă alba-neagra cu salariile bugetarilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O evaluare plină de confuzii

FMI şi Guvernul joacă alba-neagra cu salariile bugetarilor

Eveniment 02 August 2011 / 00:00 750 accesări

BA DA, BA NU. Fondul Monetar Internaţional (FMI) sprijină planul autorităţilor de a majora cu 5% salariile bugetarilor, din octombrie, pentru că „s-a creat un spaţiu fiscal”. „Intenţia Guvernului de a mări salariile cu 5% este o măsură care poate fi susţinută de FMI, cât timp ţintele care au fost stabilite pentru deficitul bugetar şi pentru ponderea cheltuielilor salariale în PIB nu vor fi depăşite”, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. Poziţia a fost confirmată şi de şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, care a declarat ieri că, „în lunile care urmează ar putea exista spaţiu pentru o recuperare modestă a salariilor din sectorul public, pe fondul reducerii numărului de bugetari şi menţinerii cheltuielilor curente sub un control strâns”. În replică, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine că o eventuală creştere a salariilor bugetarilor „cu ţârâita” nu-i va ajuta pe oameni să ajungă la nivelul de trai din 2010, în condiţiile creşterii preţurilor, inflaţiei şi TVA. „Declaraţia lui Franks nu reprezintă o garanţie că salariile vor creşte. Poziţia oficială trebuie să fie asumată de premier şi de ministrul Finanţelor. Avem nevoie de o guvernare în care anunţurile cu impact major asupra vieţii oamenilor să fie asumate de către cei aflaţi la putere”, a declarat Geoană, iar ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a răspuns: „Discuţia despre majorarea salariilor este prematură, iar rectificarea bugetară presupune alocarea de bani pentru investiţii”. Liderul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, cel care a fost „creditat” pentru declaraţiile optimiste de majorare, a declarat că a fost citat greşit, în condiţiile în care el a spus de fapt că varianta „octombrie 2011” a fost doar un simplu scenariu luat în calcul. De cealaltă parte, liberalii au criticat atitudinea îngăduitoare a FMI faţă de măsurile populiste anunţate de guvernanţi şi faţă de neîndeplinirea criteriilor din acordul de stand-by (arierate, restituire de TVA). „Ar fi trebuit să se vorbească despre riscurile la care este expusă România, în condiţiile unei noi crize. Evaluarea FMI a fost triumfalistă, dar contradictorie, iar cecul în alb pe care Franks l-a acordat unor creşteri salariale ne-a surprins în mod neplăcut”, potrivit unui comunicat oficial al PNL.

ATENŢIE LA ŞOCURI. Trecând peste problema salariilor, cei de la FMI au notat că PIB-ul României va continua trendul ascendent, în 2012, şi poate ajunge chiar la 3,5 - 4%. Există însă riscuri semnificative ca avansul să fie mai mic, din cauza crizelor internaţionale şi a dificultăţii statului de a atrage bani europeni. „Pentru 2011 vorbim despre o creştere de 1,5%, susţinută de exporturi puternice, de un an agricol bun şi de o reluare a cererii interne. Este necesară o politică prudentă, care să asigure protecţie împotriva unor posibile şocuri viitoare”, a declarat Franks. Prudenţa este cuvântul-cheie, de aceeaşi părere fiind şi liderul PSD, Victor Ponta. „Nu ne putem culca pe o ureche, când avem o creştere doar de zero virgulă ceva la sută”, a declarat Ponta. Cei de la FMI au mai reamintit că rata inflaţiei din România a început să scadă şi că tendinţa va continua, datorită recoltei bune, dar cred că inflaţia se va menţine peste prognoza băncii centrale, de 5% la finele anului.

LISTA CELOR 15. Jeffrey Franks a mai declarat ieri că încă nu s-a stabilit lista companiilor la care se va apela la management privat, dar că propunerea pentru Guvern este ca lista să includă companiile mari din energie şi transporturi, la care statul va rămâne acţionar majoritar. Potrivit spuselor sale, pe lista cu pricina se vor afla 15 companii, cele mai mari din domeniul energetic şi din transporturi (în special de la căile ferate). „În ceea ce priveşte noii directori, procesul pe care l-am convenit cu Guvernul este că vor selecta firme de resurse umane recunoscute internaţional, iar aceste companii vor identifica potenţiali candidaţii pentru acele posturi”, a spus Franks, care este de părere că o asemenea metodă de selecţie nu va lăsa spaţiu pentru manipulare sau presiune politică.

ARIERATELE, O PROBLEMĂ SPINOASĂ. FMI mai apreciază că s-au făcut progrese în privinţa arieratelor întreprinderilor de stat, care însumează acum 20 miliarde lei. „Până la finele anului, datoriile ar putea scădea cu 4 - 5 miliarde lei. Societăţile cu pierderi trebuie să se restructureze, să se privatizeze sau să se închidă, pentru a nu trage în jos economia încă doi trei ani de acum încolo. Reformele trebuie să fie sprijinite cu infuzii de capital şi cu management privat”, a declarat Franks. Referitor la OMV Petrom, şeful misiunii FMI a declarat ieri că este foarte important ca a doua ofertă publică de vânzare a titlurilor companiei să fie un succes. „În caz contrar, încrederea pieţei ar fi afectată”, a precizat Franks. Statul va organiza o nouă sesiune de vânzare în primul trimestru din 2012, potrivit Ministerului Economiei. În concluzie, FMI spune că Guvernul trebuie să joace prudent şi să-şi stabilească priorităţi: fie majorarea salariilor, fie reducerea CAS, fie investiţii, pentru că oricare dintre cele trei măsuri le va limita pe celelalte două.



12