Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) este o societate comercială pe acţiuni cu capital majoritar de stat, în care acţionar majoritar este Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie. Scopul instituţiei este de a da posibilitatea operatorilor financiar-bancari să obţină finanţări pentru dezvoltarea activităţilor curente sub forma liniilor de credit sau credite pentru capital de exploatare, credite pentru investiţii, dar şi sub forma accesului la fondurile structurale. Amănunte despre condiţiile ce trebuie îndeplinite şi despre şansele pe care le au firmele nou înfiinţate pentru a obţine o finanţare sau o scrisoare de garanţie ne oferă inspectorul financiar bancar din cadrul FNGCIMM Constanţa, Cristian Vanghele.
Care sînt etapele obţinerii unei finanţări?
În momentul în care un agent economic solicită o finanţare, trebuie să se adreseze băncii finanţatoare unde are deschis contul de disponibilităţi curente. La bancă se întocmeşte dosarul de creditare care conţine bilanţuri contabile depuse în ultimii 2-3 ani, ultima balanţă de verificare, actul constitutiv al firmei, garanţiile cu care agentul economic poate veni în susţinerea creditului, ultimul certificat constatator de la Oficiul Registrului Comerţului şi cel de atestare fiscală. Banca va analiza dosarul şi va întocmi un punctaj, apoi îl transmite spre aprobare comitetului de analiză credite din cadrul unităţii bancare respective. Un asemenea proces nu durează mai mult de o săptămînă. Dacă solicitarea de credit este aprobată, dosarul se transmite FNGCIMM care, în urma unei analize, va întocmi o notă de eligibilitate a agentului economic. În maximum o săptămînă, se emite scrisoarea de garanţie bancară, executabilă 100% de către bancă. Fondul garantează credite, dar este şi o instituţie financiar nebancară. Această co-finanţare împarte riscul băncii, astfel încît partea de risc ce poate reveni Fondului se situează la maximum 40% din valoarea creditului, în timp ce 60% revine băncii.
Care sînt principalele produse oferite de FNGCIMM?
Fondul vine în sprijinul agenţilor economici pentru derularea acestor strategii prin oferirea unor produse cum ar fi “Eco Ambient”, pentru dezvoltarea turismului, fiind destinat dezvoltării pensiunilor turistice, în limita a 100.000 de lei noi. Mai avem produsul “Eco Ambient Plus”, destinat IMM-urilor ce desfăşoară activităţi în domeniul turismului, atît pentru finanţarea investiţiilor necesare dezvoltării firmei, cît şi pentru finanţarea unor cheltuieli curente în limita unui plafon de 200.000 de euro, “Export Plus”, destinat IMM-urilor care realizează operaţiuni de export de peste 35% din cifra de afaceri în limita unui plafon de un milion de euro echivalent în lei, atît pentru investiţii, cît şi pentru capital de lucru.
Ce şanse au firmele nou înfiinţate?
Fondul şi-a propus să sprijine firmele nou înfiinţate prin garantarea în proporţie de 100% a solicitărilor de credit, cu condiţia să deţină un plan de afaceri bine documentat. Orice activitate trebuie să aibă un plan de afaceri cu proiecţie a strategiilor pe termen cel puţin mediu, în vederea dezvoltării unei activităţi. În funcţie de conţinutul planului de afaceri, analiza se face de la caz la caz, astfel încît garantarea solicitării de credit poate ajunge pînă la 100%. Se pot lua în calcul veniturile viitoare, în cazul existenţei unor precontracte încheiate, dar şi garanţii proprii.
Ce activităţi sînt finanţate?
Legat de perspectiva economică a judeţului Constanţa, Fondul şi-a propus să vină în întîmpinare pentru dezvoltarea economică a zonei Dobrogea, prin finanţarea unor activităţi. Printre acestea se numără dezvoltarea exportului pentru produsele cu valoare adăugată mare, extinderea permanentă şi susţinută a pieţei tehnologice a informaţiilor şi comunicaţiilor, dezvoltarea unei infrastructuri de afaceri adecvate prin instrumente specifice de soft şi hard armonizate cu nevoile IMM-urilor, creşterea competitivităţii turismului, creşterea contribuţiei domeniului cercetării ştiinţifice, modernizării tehnologiilor şi inovării la oferta de produse şi servicii cu valoare adăugată mare, protejarea mediului şi îmbunătăţirea calităţii mediului la standarde europene, diversificarea economiei rurale şi creşterea productivităţii în sectorul agricol.