Focar de hepatită A într-o localitate ieşeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Focar de hepatită A într-o localitate ieşeană

Sănătate 17 Decembrie 2016 / 15:29 647 accesări

35 de copii din localitatea ieșeană Zanea au făcut hepatită A, determinând DSP să declanşeze o anchetă epidemiologică, medicii din Spitalul de Boli Infecţioase cerând ajutorul poliţiei pentru a fi protejaţi de familiile violente care vor să îşi externeze copiii.

Cei 35 de copii care s-au îmbolnăvit cu hepatita A la copii au vârste cuprinse între 3 și 12 ani. Minorii provin din localitatea Zanea, comuna Ciurea.

„Sunt aduși la spital în urma unei simptomatologii evidente. Problema este că acești copii sunt însoțiti de foarte mulți aparținători care nu sunt nici pacienți, de multe ori nici persoane cu care să se poată comunica din punct de vedere medical foarte corect, scoțând copiii din spital, readucându-i și practic neputând avea un control real și un control epidemiologic al bolii, pentru că în perioda asta ei pot infecta orice alt copil care nu a făcut boala până acum”, a declarat într-o conferință de presă dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Familiile copiilor creează însă probleme personalului medical din Spitalul de Boli Infecțioase care au cerut ajutorul poliţiei, plângându-se de agresiuni fizice.

„Vrem ca acești copii să se însănătoșească, dar în același timp ne dorim și ca personalul nostru medical și toți cei care lucrăm în acest spital să fim respectați și protejați, astfel încât să nu mai aibă loc incidente de natura a prejudicia inclusiv starea fizică a personalului medical. Nu o dată Am cerut ajutorul poliței și a firmei de pază. Personalul medical de pe secția unde sunt internați acei copii ne-au făcut în scris o solicitare de protecție permanentă în această zonă”, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Situația focarului de hepatită A de la Zanea a ajuns și în atenția prefectului Marian Grigoraş care a anunțat că a discutat și cu directorul DSP Iași și cu primarul comunei Ciurea.

"Ancheta epidemiologică, efectuată de DSP, în colaborare cu medicii de familie, a evidenţiat condiţii de igienă precare în toată comunitatea, acces dificil la aprovizionarea cu apă, lipsa grupurilor sanitare în marea majoritate a comunităţii şi depozitare neorganizată a deşeurilor menajere. DSP a recoltat probe de apă de fântâna din perimetrul focarului, cu rezultate necorespunzătoare la examenul chimic şi bacteriologic", a spus prefectul Marian Grigoraş.

Primăria Ciurea a fost informată despre rezultatele necorespunzătoare la probele de apă, şi a recomandat interzicerea folosirii apei din aceste surse în scop potabil şi necesitatea susţinerii acţiunilor de curăţare şi dezinfecţie a fântanilor, precum şi a intensificării activităţilor din teritoriu pentru asigurarea evacuării deşeurilor menajere în condiţii corespunzătoare.

"Au fost distribuite până în prezent 70 de doze de vaccin antihepatită A pediatric, din care s-au administrat 64 de doze contacţilor catagrafiaţi de către medicii de familie. Cu ocazia deplasărilor repetate, efectuate de către personalul DSP, s-au distribuit materiale informative şi dezinfectant clorigen pentru latrine şi s-au făcut verificări privind condiţiile de igienă în unităţile de învăţământ", a mai spus prefectul Marian Grigoraş.



12