Primul focar de toxiinfecţie alimentară a fost semnalat , ieri, de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, a declarat că cinci turişti cazaţi la Hotelul Central din staţiunea Mamaia au acuzat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare (dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree). “Una dintre persoane a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase, dar nu a rămas internată”, a spus directorul. Toate celelalte persoane au primit tratamentele în ambulator. Dr. Dina a precizat că specialişti ai DSPJ au declanşat imediat ancheta epidemiologică ce se impune în asemenea situaţii. Mai exact, au fost prelevate probe de pe suprafeţele de lucru, de pe ustensilele folosite la prepararea alimentelor, dar au fost prelevate probe şi de la angajaţi. Totodată, au fost luate probe din alimentele care au alcătuit meniul ce a fost oferit de către restaurantul hotelului. Cât priveşte condiţiile de lucru, dr. Dina a declarat că inspectorii de control nu au avut nimic de comentat. “Se respectă circuitele de lucru, bucătăria restaurantului este corect igienizată. Totul era impecabil. Nu s-a găsit nimic în neregulă”, a declarat şeful DSPJ. Probele care au fost prelevate sunt în lucru la laboratorul DSPJ, iar rezultatele vor fi date publicităţii cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare. Turiştii veniţi la un curs, şi care au ales să se cazeze la Hotelul Central, nu au incriminat un aliment anume. Cum sezonul toxiinfecţiilor alimentare este în toi, medicii recomandă respectarea unei igiene riguroase, evitarea aglomeraţiilor, mai ales în cazul copiilor, prezentarea la medic cât mai curând după apariţia primelor simptome de boală.