Focar de toxiinfecţie alimentară la Sanatoriul Techirghiol?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din an în an: august, lună nefastă!?

Focar de toxiinfecţie alimentară la Sanatoriul Techirghiol?

Eveniment 23 August 2012 / 00:00 721 accesări

Aseară, mai multe persoane care se află la tratament în cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol (SBRT) au acuzat semne, aparent, ale toxiinfecţiei alimentare, astfel că au bătut la uşa cabinetelor medicale ale unităţii sanitare pentru a cere un consult medical. Aşa cum impune legislaţia în vigoare, cazurile au fost raportate imediat Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. „A fost trimisă o echipă de specialişti la faţa locului pentru a lua probele care se impun în asemenea situaţii, şi de la personalul medical, şi din alimente. La prima vedere, totul părea în regulă, era curat, angajaţii din bucătărie au analizele medicale efectuate la zi”, a declarat directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. Semnele clinice ale pacienţilor internaţi, potrivit reprezentantului Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Dina, nu au fost severe, astfel că medicii nu sunt deloc cu gândul la o toxiinfecţie alimentară, ci mai degrabă la un enterovirus. „Bolnavii au reclamat doar dureri abdominale şi câteva scaune diareice”, explică dr. Dina. El nu exclude varianta ca semnele de rău să se fi declanşat în urma unui enterovirus, „care este luat din aer”, explică el. „La sanatoriu mănâncă 750 de oameni. Or, noi avem de-a face doar cu 9-10 cazuri”, explică directorul.

ANUL TRECUT, TOT ÎN AUGUST... Anul trecut, tot la finele lui august, medicii DSPJ au evitat posibile îmbolnăviri în masă la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol după ce au descoperit două bucătărese cu stafilococul auriu sau staphylococcus aureus, în urma unor investigaţii de laborator efectuate când 14 copii veniţi la recuperare medicală au fost „victime” ale unui focar de toxiinfecţie alimentară. „Atunci am prelevat probe de la zece persoane angajate în bucătărie. Opt dintre probe au ieşit negative, iar două au evidenţiat stafilococul auriu hemolitic, motiv pentru care am decis imediat scoaterea angajatelor din producţie”, declara, în august 2011, directorul executiv al DSPJ Constanţa, dr. Dina. Cât priveşte probele prelevate din alimentele consumate de către copii, atunci a reieşit o încărcătură mare de enterobacterii în orezul cu lapte. „Probabil că au ţinut prea mult farfuriile cu orez afară, înainte să le servească copiilor”, spunea dr. Dina. Din fericire, atunci, potrivit DSPJ, bucătăresele purtătoare de stafilococul auriu nu au preparat alimentele copiilor, ci alte persoane, care nu aveau infecţia. Şeful DSPJ s-a arătat încântat că a descoperit în timp util cele două salariate cu stafilococul auriu, cunoscut fiind faptul că infecţiile cu stafilococ pot fi contagioase şi se transmit direct, prin contact cu focarele cutanate infectate, sau indirect, prin intermediul mâinilor.



12