Focar de toxiinfecţie alimentară la Şcoala “Ciprian Porumbescu”!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment epidemiologic

Focar de toxiinfecţie alimentară la Şcoala “Ciprian Porumbescu”!?

Eveniment 18 Septembrie 2010 / 00:00 720 accesări

Zeci de elevi din clasele I, II, VII şi VIII, de la Şcoala Generală “Ciprian Porumbescu” (nr. 3), din Constanţa, ce are în alcătuire 402 elevi, au avut, vineri, simptome de toxiinfecţie alimentară, fără a necesita însă spitalizarea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) afirmând că îmbolnăvirile ar fi fost cauzate de produsele primite în cadrul programului „Cornul şi laptele”. Potrivit directorului executiv al DSPJ Constanţa, dr. Constantin Dina, din cei 35 de copii care au acuzat dureri abdominale şi tulburări digestive, doar 20 s-au prezentat la şcoală, părinţii oprindu-i acasă pe ceilalţi 15. Din cei 20 de copii care au venit la cursuri, 12 au plecat şi ei acasă, simţindu-se rău. “Se pare că este vorba despre ceva ce au mâncat ieri (joi – n.r.). Inspectorii de control care au fost la faţa locului au luat probe din iaurtul şi din cornurile primite. De asemenea, au fost purtate discuţii şi cu copiii, dar şi cu părinţii lor, să vedem ce au mâncat. Vom vedea cu certitudine după analize”, a declarat directorul executiv. El a mai spus că, în urma discuţiilor purtate, elevii care s-au îmbolnăvit au spus că nu şi-au cumpărat alte alimente de la chioşcurile din jurul şcolii şi că nu au consumat alte produse în afara celor primite la şcoală. “Niciunul dintre cazuri nu a fost mai grav, astfel că nu s-a pus problema spitalizării vreunui copil. Ei prezintă tulburări digestive şi dureri abdominale, dar starea generală este relativ bună”, a explicat dr. Dina. Conducerea DSP a dispus ca luni, la reluarea cursurilor după weekend, medicul şcolii să facă un triaj epidemiologic al elevilor, pentru a se stabili dacă mai sunt cazuri de copii cu simptome de toxiinfecţie alimentară. De asemenea, s-a recomandat cadrelor didactice să supravegheze elevii, prin intermediul părinţilor şi, în cazul apariţiei simptomelor digestive, să se prezinte cu ei la medicul de familie sau la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Deocamdată nu se poate spune că este vorba despre o toxiinfecţie alimentară, ci doar de un eveniment epidemiologic, potrivit medicilor DSPJ.



12