Focar de varicelă la Grădinița nr. 8! S-au luat măsuri de urgență!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
18 copii de la grupa mijlocie, afectați

Focar de varicelă la Grădinița nr. 8! S-au luat măsuri de urgență!

Sănătate 16 Februarie 2017 / 16:25 10554 accesări

Direcția de Sănătate Publică (DSPJ) Constanța a declarat primul focar de boală infecto-contagioasă din ultima perioadă. Este vorba despre un focar de varicelă la Grădinița nr. 8 din Constanța; 18 copii din grupa mijlocie au prezentat semnele bolii. ”În grădiniță, în total, sunt 156 de copii. A fost întreprinsă ancheta epidemiologică, în cadrul căreia au fost luate măsurile de urgență impuse; în primul rând, izolarea copiilor bolnavi și monitorizarea celor rămași în grădiniță. La primele semne de boală se vor prezenta la medic”, a declarat, pentru ”Telegraf”, directorul DSPJ, dr. Constantin Dina. Unitatea de învățământ va fi supusă, potrivit procedurilor, și operațiunii de dezinfecție. ”Contacții copiilor vor fi supravegheați, de asemenea, timp de 21 de zile”, a adăugat dr. Dina.

ANUL TRECUT, LA NIVELUL JUDEȚULUI CONSTANȚA AU FOST DECLARATE 1.201 CAZURI DE VARICELĂ, DINTRE CARE 213 CAZURI AU FOST ÎN COLECTIVITĂȚI!

DESPRE VARICELĂ Varicela (vărsatul de vânt) este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzează erupție, potrivit specialiștilor DSPJ. Varicela apare pe tot parcursul anului, întâlnindu-se mai frecvent iarna și primăvara. Cum se transmite boala? Virusul ce cauzează varicela se transmite cu ușurință de la o persoană la alta. Transmiterea bolii se realizează pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucală și nazală. Virusul se poate transmite prin aer (prin strănut sau tuse, vorbit) de la persoane bolnave. ”Mai rar, virusul se transmite prin secrețiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Cea mai contagioasă perioadă începe cu 2-3 zile înainte de apariția erupției veziculare și continuă în timpul formării veziculelor (care durează în general 4-5 zile) până în momentul când toate veziculele au format cruste. Atât femeia însărcinată, cât și fătul au un risc crescut de a face varicelă dacă gravida nu a făcut varicelă până atunci sau dacă nu a fost vaccinată împotriva varicelei. Riscul este crescut foarte mult, dacă cineva din familie are varicelă, datorită contactului apropiat cu acea persoană”, spun specialiștii. Expunerea la varicelă înseamnă a fi în preajma unei persoane cu semne prezente de varicelă sau dacă îi apar după 2-3 zile.

Medicii DSPJ spun că perioada de incubație, care durează de la expunerea la virusul varicelei până la apariția semnelor de boală, este de obicei între 14 și 16 zile, dar poate fi cuprinsă între 10 și 21 de zile. Primele simptome ale varicelei sunt febra între 38 și 39,4 grade.

Citește și:

Focar de varicelă într-o grădiniță din Constanța



12