Focare de toxiinfecţie alimentară la Jupiter şi Eforie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O familie întreagă, spitalizată la Judeţean

Focare de toxiinfecţie alimentară la Jupiter şi Eforie

Social 30 August 2013 / 00:00 2240 accesări

Din ce în ce mai multe focare de toxiinfecţie alimentară pe litoral! Sezonul estival nu s-a terminat, dar până acum, zeci de turişti, fie adulţi, fie copii, din mai multe zone ale ţării, cazaţi în toate colţurile litoralului, au ajuns la spital acuzând simptome de toxiinfecţie alimentară. Un nou focar, confirmat de medicii specialişti ai Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), a fost depistat ieri, la Pizza Antik, din staţiunea Jupiter, după ce cinci persoane din aceeaşi familie (patru adulţi şi un copil) au mâncat pizza şi au ajuns în atenţia medicilor, acuzând simptome specifice toxiinfecţiei alimentare: dureri abdominale, vărsături şi scaune. Unul dintre adulţi a ajuns în grija medicilor de la Spitalul Municipal Mangalia şi a rămas internat o singură zi, iar ceilalţi, printre care şi un copil de patru ani, au chemat Ambulanţa, care i-a transportat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa. Diagnosticele pacienţilor puse de medici au arătat clar: toxiinfecţie alimentară şi sindrom de deshidratare de grad II. Acum, pacienţii sunt sub supravegherea doctorilor, iar starea lor este stabilă, cu evoluţie favorabilă. Ei au declarat medicilor că au mâncat la Pizza Antik, din staţiunea Jupiter, două tipuri de pizza - a casei şi diavolo. Cel mai probabil, unul dintre ingredientele din aceste tipuri de pizza, fie că a fost vorba de mozzarela, ciuperci, sucul de roşii sau chiar ardeiul iute, i-a trimis pe turişti direct în spital.

SANCŢIUNE DE 800 DE LEI Potrivit declaraţiilor directorului DSPJ, dr. Constantin Dina, data izolării primului caz a fost 28 august, ora 23.30, ulterior apărând şi celelalte cazuri. Ieri dimineaţă, după semnalarea situaţiei, conducerea DSPJ a dispus efectuarea unei anchete epidemiologice la pizzerie şi verificarea, de către Serviciul de Control al DSPJ, a condiţiilor igienico-sanitare din cadrul unităţii: s-au luat probe de pe suprafeţele de lucru, de pe ustensilele folosite la prepararea alimentelor, dar şi de la angajaţi. Rezultatele anchetei specialiştilor DSPJ au arătat că unitatea nu respecta realizarea triajului epidemiologic al angajaţilor şi, din acest motiv, pizzeria a fost sancţionată cu 800 de lei. „Aşteptăm rezultatele de laborator şi în funcţie de ele se vor dispune măsurile care se impun în asemenea situaţii”, a declarat dr. Dina, adăugând că nu doar unitatea poate fi sancţionată, ci fiecare angajat, dacă nu respectă condiţiile igienico-sanitare. La rândul său, patronul pizzeriei, Levent Beghim, a susţinut că persoanele diagnosticate cu toxiinfecţie alimentară ar fi mâncat, de fapt, marţi seara la Pizza Antik. „Am dubii că s-a întâmplat din cauza noastră, pentru în seara de marţi s-au vândut zeci de pizza. Au mâncat două tipuri de pizza, cele mai căutate la noi - pizza casei şi pizza diavolo”, a declarat patronul unităţii.

NOU FOCAR LA EFORIE NORD? Din nefericire, ieri, fenomenul nu a fost singular. Un alt focar de toxiinfecţie alimentară a fost identificat la o pizzerie din Eforie Nord. Trei prieteni veniţi pe litoral, se pare din Bihor, s-au prezentat, ieri, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa cu simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare şi au fost internaţi, fiind în stare de deshidratare avansată. Ei au spus că au mâncat pizza la o unitate de alimentaţie din Eforie Nord. Afirmaţiile au pus în gardă conducerea DSPJ, care a decis, ieri, efectuarea unei anchete epidemiologice, precum şi prezentarea Serviciului de Control din cadrul instituţiei la faţa locului. Potrivit conducerii DSPJ, atât rezultatele de la pizzeria din Jupiter, cât şi cele de la unitatea din Eforie vor fi gata săptămâna viitoare. Cu aceste două cazuri, numărul focarelor de toxiinfecţie alimentară din acest sezon a ajuns la şase.



12