Focarul de toxiinfecţie alimentară de la Ivrinezu Mic a fost elucidat, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa trăgând concluzia în urma analizelor de laborator. Escherichia Coli (E. Coli) şi Stafilococul auriu au fost bacteriile care i-au băgat în spital pe cei 23 de localnici din Ivrinezu, care au luat parte la hramul bisericii din localitate, hram deja devenit tradiţie. „În urma analizelor de laborator s-a constatat că brânza de oaie servită la masă era contaminată cu E. Coli, dar şi cu stafilococ, iar salamul era, de asemenea, cu stafilococ”, a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, care crede că alimentele au stat prea mult timp în soare, astfel că au apărut modificări din punct de vedere organoleptic. Reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu a mai spus că una dintre persoanele care a pregătit masa era purtătoare de stafilococ auriu. „Noi am trimis imediat echipele de control la faţa locului, care au trecut la aplicarea sancţiunii Primăriei din Peştera, organizatorul hramului bisericii”, a declarat dr. Dina. Amenda acordată de specialiştii DSPJ a fost de 6.000 lei, iar cea acordată de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost de 5.000 lei. „Nu vom contesta sancţiunile primite. Data viitoare vom fi atenţi şi vom asigura masa tradiţională a localnicilor aşa cum trebuie, vom angaja, dacă este nevoie, o firmă specializată. Noi am vrut ca oamenii din localitate să se ocupe, aşa cum s-a procedat şi în alţi ani”, a declarat primarul Valentin Vrabie.
EXTERNAŢI FĂRĂ PROBLEME. Reamintim că 23 de persoane, între care 20 de copii, care au participat, duminică, 15 august, la o masă festivă, cu ocazia zilei de Sfânta Maria, au ajuns la două spitale din judeţul Constanţa, respectiv Spitalul Municipal Medgidia şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Medicii spun că cei 23 de pacienţi au fost duşi la spital cu stări febrile, dureri abdominale şi vărsături, iar după aplicarea tratamentului obişnuit în astfel de cazuri au mai fost ţinuţi sub observaţie între 24 de ore şi 48 de ore în unităţile medicale, după care au fost externaţi fără niciun fel de problemă.
PREVENIRE. Infecţia digestivă cu E. Coli prin contaminare de la apă şi alimente poate fi prevenită prin respectarea unor măsuri de igienă şi de manipulare a alimentelor. Toxiinfecţia alimentară stafilococică apare ca urmare a ingestiei alimentelor contaminate cu enterotoxine stafilococice.