Primul focar de toxiinfecţie alimentară din această vară, din data de 21-22 iulie 2009, de la Popasul Turistic “Brateş” din Venus, a fost produs de stafilococ, anunţă conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Reamintim că focarul cu 26 de cazuri a apărut la două - trei ore de la consumul alimentelor la masa de seară - mămăliguţa cu brînză şi smîntînă, şnitel de pui cu cartofi. “Manifestarile clinice (vărsături, dureri abdominale, greţuri, cîteva scaune diareice), s-au remis rapid sub tratament simptomatic la Secţia de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Mangalia”, a declarat directorul adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov. Investigaţiile de laborator au evidenţiat prezenţa stafilococului în probele de brînză recoltate, atît din mîncarea gătită, cît şi din materia primă - brînză proaspătă de vaci recoltată din produsul ambalat. “Coroborînd rezultatele de laborator cu simptomatologia clinică şi timpul scurt de incubaţie caracteristic toxiinfecţiei alimentare cu stafilococ, putem spune că stafilococul din brînză a fost cauza îmbolnăvirii copiilor, deşi coproculturile recoltate au fost negative”, a explicat dr. Dinisov. Conducerea DSPJ a anunţat Direcţia de Control în Sănătate Publică (DCSP) Constanţa şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru măsurile care se impun. Directorul DCSP, dr. Adrian Pavlov, a declarat că va fi aplicată o sancţiune de circa 5.000 lei, rămînînd ca unitatea producătoare să fie luată la puricat în amănunt de către specialiştii ANSVSA.