Focuri de armă în faţa Guvernului italian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Focuri de armă în faţa Guvernului italian

Externe 29 Aprilie 2013 / 00:00 342 accesări

Focuri de armă au fost trase ieri, la prânz, rănind trei persoane, în faţa Palatului Chigi, sediul Guvernului de la Roma, chiar în momentul în care Guvernul Letta depunea jurământul la Palatul Quirinal. Letta, provenind din cadrul Partidului Democrat (PD), cea mai importantă forţă de stânga, a fost primul care a depus jurământul pe Constituţia italiană, urmat de cei 21 de miniştri. Ceremonia, un pic rigidă, s-a desfăşurat începând de la ora 9.30 GMT, timp de o jumătate de oră, la sediul preşedinţiei italiene. Dar în acelaşi moment, către ora 9.40 GMT, un bărbat a tras focuri de armă şi a rănit carabinieri postaţi în faţa sediului Guvernului, la o distanţă de aproape un kilometru de sediul preşedinţiei. În timp ce câteva televiziuni prezentau miniştri destinşi şi zâmbind depunând jurământul, agenţiile au început să vorbească despre un atac armat soldat cu răniţi. Unul dintre carabinieri a fost rănit la nivelul gâtului, iar celălalt la un picior, în timp ce atacatorul este, de asemenea, spitalizat. O trecătoare, ”ştearsă” de un glonţ, a primit, de asemenea, îngrijiri. Autorul acestui tir este un calabrez în vârstă de 49 de ani, care, potrivit unor martori, s-a prezentat în faţa Palatului Chigi, îmbrăcat bine, purtând haină şi cravată, după care a început să tragă asupra carabinierilor, de la o distanţă de cinci metri. ”Este gestul unui nebun dezechilibrat”, a declarat primarul Romei, Gianni Alemanno.

COALIŢIE INEDITĂ Ziua a început, totuşi, sub semnul speranţei, având în vedere caracterul novator al Guvernului Letta, rezultatul unei alianţe inedite între dreapta şi stânga, care se distinge printr-o medie de vârstă mai degrabă scăzută, 53 de ani, cu zece ani mai puţin decât Guvernul Monti şi o prezenţă importantă a femeilor, şapte din 21. Acest Executiv, format cu greu, după două luni de impas politic, cuprinde nouă miniştri din cadrul Partidului Democrat (PD), principalul partid de centru-stânga, cinci din cadrul Partidului Poporul Libertăţii (PdL) al lui Silvio Berlusconi şi trei politicieni de centru, restul de patru miniştri fiind tehnocraţi. În opinia majorităţii comentatorilor, este, aşa cum a afirmat preşedintele Giorgio Napolitano, singurul guvern posibil în urma alegerilor legislative de la 24-25 februarie, după care coaliţia de centru-stânga şi-a adjudecat majoritatea absolută în Camra Deputaţilor, dar nu şi în Senat, împărţit de trei blocuri cu o pondere aproape identică, stânga, dreapta şi contestatarii din cadrul Mişcării 5 Stele (M5S). Ieşirea din scenă a unor politicieni influenţi, pe care atât dreapta, cât şi stânga încercau să îi impună, ca de exemplu fostul premier de stânga Massimo D\'Alema sau fostul ministru de dreapta Renato Brunetta, i-a surprins, de asemenea, pe editorialişti.

PATĂ DE CULOARE Între numele noi din cadrul Guvernului lui Enrico Letta, dezvăluit sâmbătă, se află şi Cecile Kyenge, nominalizată în funcţia de ministru al Integrării, prima femeie de culoare din istoria Italiei care accede la rangul de ministru. ”Este un pas decisiv pentru a schimba în mod concret Italia”, a comentat Cecile Kyenge, medic oftalmolog, în vârstă de 49 de ani, originară din Republica Democratică Congo, sosită în Italia în 1983. Prioritatea sa o constituie ”dreptul pământului” (jus soli). Deputată din cadrul Partidului Democrat (PD), prima femeie de origine africană membră a Parlamentului, ea tocmai pregătea un dosar privind ”rasismul instituţional în Italia”. Ea militează, de asemenea, pentru abrogarea infracţiunii de imigraţie clandestină şi doreşte să facă piaţa muncii mai accesibilă pentru străini.

Taguri articol


12