Otto Constantin este un artist plastic constănţean, tânăr şi talentat, care urmează să împlinească, în curând, frumoasa vârstă de 24 de ani. Pasionat de istoria şi tradiţia neamului încă din copilărie, acesta schiţează lumea folclorului românesc, traversată de trăirile profunde ale unui imaginar mental, şi o transpune în compoziţii pline de simboluri, cu o plasticitate greu de egalat. Lucrările lui reprezintă o combinaţie echilibrată între spiritul expresionist şi cel impresionist ale peisajelor şi înfăţişării umane. Un amestec între culorile pure şi umbrele colorate, între contrastul de culori calde şi reci, redând vibraţia aerului şi lucrurilor prin reflexele luminii.
Urmând studii liceale şi universitare de profil plastic, Otto s-a implicat în multiple proiecte interesante, cu diverse tematici, expoziţii de grup în cadrul Festivalului Naţional de Teatru „Ideo Ideis” 2011, decor, pictură şi sculptură în cadrul festivalului de muzică „B'estfest”, ediţiile 2011 şi 2012. Artistul a mai expus lucrări, în anul 2012, în cadrul Festivalului de Carte „Gaudeamus” şi la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, „Expoziţie pe etaje” - la UNARTE şi „Via Pontica” - în cadrul Festivalului Internaţional de Artă din Bulgaria.
Tânărul pictor a vernisat expoziţii personale de pictură şi sculptură: în anul 2011 - „Noaptea Sfântului Andrei”, iar în 2012 - „Ritualuri româneşti”.
În anul 2013, a avut trei expoziţii de succes intitulate „(Ex)Poziţia Copilului” - inspirată din filmul „Poziţia Copilului”, „Protest pe pânză“, prezentând tradiţiile din Roşia Montană, şi „Elogiul satului românesc“.
Otto Constantin a oferit cotidianului „Telegraf” un interviu în care a vorbit despre pasiunea sa pentru pictură şi din care vom prezenta, mâine, cea de-a doua parte.
Reporter (R.): Cum v-aţi descoperit pasiunea pentru pictură?
Otto Constantin (O.C.): Mereu mi-a plăcut să pictez, să desenez. Când am descoperit creionul, am desenat. A fost ceva natural, cum li se întâmplă tuturor copiilor.
R.: Ce anume vă inspiră?
O.C.: Mă inspir din folclor, pentru că este ceva ce ne reprezintă, ca popor. Pe lângă faptul că avem nişte tradiţii foarte frumoase şi originale, multe păstrate de la daci, folclorul e o sursă inepuizabilă de inspiraţie. Amintind de obiceiuri, simt că duc mai departe ce au lăsat strămoşii mei.
R.: Vă înscrieţi într-un curent anume?
O.C.: Nu cred că mă înscriu într-unul, cel puţin deocamdată, dar ştiu că mă influenţează mai multe curente artistice.
R.: Personajele din tablourile dvs. reprezintă şi oameni cunoscuţi sau doar imaginari?
O.C.: De obicei, îmi place să conturez oameni din imaginaţie. E ca şi cum ai cunoaşte oameni noi, îi vezi pentru prima dată. Majoritatea arată a români, dar când caut un anumit tip de personaj, apelez şi la cunoscuţi. (Va urma)