„Folosirea armelor chimice în Siria, o sinucidere politică“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Folosirea armelor chimice în Siria, o sinucidere politică“

Externe 23 August 2013 / 00:00 363 accesări

„Utilizarea armelor chimice în prima zi de lucru a experţilor ONU în Siria ar reprezenta o sinucidere politică”, a afirmat, ieri, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate siriene. Opoziţia siriană a afirmat miercuri că forţele subordonate regimului Bashar al-Assad au ucis 1.300 de persoane într-un atac cu arme chimice în apropiere de Damasc. Armata siriană a dezminţit categoric acest fapt. O echipă de experţi ai ONU se află, începând de duminică, în Siria, pentru a afla dacă au fost folosite arme chimice la Khan al-Assal, în apropiere de Alep, Ataybe, în apropiere de Damasc, şi la Homs, în centrul Siriei. ONU a anunţat că şeful acestei echipe, suedezul Ake Sellstrom, a iniţiat negocieri cu Guvernul sirian pentru a putea face investigaţii referioare la incidentul de miercuri.

REACŢIE ÎN FORŢĂ „Franţa vrea o reacţie în forţă, în cazul în care un masacru cu arme chimice se confirmă în Siria”, a declarat, ieri, şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, excluzând, totodată, categoric posibilitatea de a trimite militari pe teren. Pe 4 iunie, Laurent Fabius a evocat deja, după confirmarea folosirii armelor chimice de către Damasc, posibilitatea de a acţiona militar în locul în care sunt produse aceste arme. „Nu se pune în discuţie să trimitem trupe pe teren, este imposibil”, a afirmat el. Consiliul de Securitate ONU, reunit în regim de urgenţă miercuri seara, s-a limitat să facă lumină în privinţa atacului, fără să adopte o declaraţie oficială pe acest dosar din cauza, potrivit unor diplomaţi, Rusiei şi Chinei. Cele două ţări blochează de doi ani orice încercare de condamnare a aliatului lor.

INTERVENŢIE NEFAVORABILĂ O intervenţie militară americană în Siria nu ar fi favorabilă SUA, fiindcă rebelii sirieni nu susţin interesele Washingtonului, apreciază militarul american cu cel mai înalt grad, Martin Dempsey. Într-o scrisoare adresată luni democratului Eliot Engel, ales în Camera Reprezentanţilor, generalul Dempsey, şeful Statului Major Interarme, evidenţiază divizarea opoziţiei siriene şi influenţa puternică a unor grupări extremiste în cadrul rebeliunii, pentru a-şi justifica opoziţia în legătură cu o intervenţie, chiar şi limitată. „Noi putem distruge aviaţia siriană, responsabilă de numeroase bombardamente civile, ceea ce nu ar fi decisiv pe plan militar, dar ne-ar angaja definitiv în conflict”, explică el, adăugând că, „deşi puterea americană poate schimba echilibrul militar în Siria, ea nu poate rezolva problemele istorice etnice, religioase şi tribale care stau la baza conflictului. Tulburările din Siria au rădăcini profunde. Este un conflict de termen lung, între facţiuni multiple, şi lupta violentă pentru putere va continua după încheierea dominaţiei lui al-Assad”. Principalul consilier militar al preşedintelui american îndeamnă la evaluarea interesului unui angajament militar limitat în acest context. În opinia generalului Dempsey, o intervenţie militară americană ar avea impact şi asupra securităţii aliaţilor şi partenerilor SUA.



12