În urmă cu câteva zile, premierul Dacian Cioloș, emoționat probabil după evenimentele nefericite de la Bruxelles, locul unde șeful Guvernului român a trudit ani buni, a declarat cu seninătate că o serie de cartele pre-pay din România au fost utilizate în comiterea unor atentate pe teritoriul UE. Marți, premierul a dat-o la întors, afirmând că nu a spus că este vorba despre atacurile de la Bruxelles. „Nu știu dacă au fost la atentatele de la Bruxelles cartele pre-pay din România”, a declarat Cioloș. Șeful Guvernului nu a precizat însă unde și în ce împrejurări au fost folosite cartelele depre care vorbește. Bănuit de fostul jurnalist Sorin Roșca Stănescu că ar fi ofițer acoperit, în contextul în care el a dezvăluit că teroriștii ar fi folosit cartele pre-pay din România, Cioloș a lămurit și această situație, spunând că nu a fost niciodată ofiţer acoperit şi că ar trebui lăsate la o parte teoriile conspiraţiei.
PROIECT NOU Lăsând la o parte atitudinea de James Bond a premierului, după atentatele de la Bruxelles, în România a fost readusă în prim-plan o problemă mai veche, aceea a cartelelor pre-pay, care pot fi achiziționate fără a prezenta un act de identitate. Concret, ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, și Dacian Cioloș au anunțat că trebuie găsită o soluție în ceea ce privește această situație. În acest sens, ei au spus că Guvernul lucrează la o nouă lege similară celei sprijinite de SRI, care a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României în 2014 și care era inclusă în pachetul ˮBig Brother“ (Legea „Big Brother” şi Legea cartelelor pre-pay). Pentru a motiva dorința de a reintroduce acest proiect, Cioloș a susținut că șefii serviciilor de informații i-au cerut să aducă din nou în dezbatere legile „Big Brother“.
MĂSURI PENTRU SIGURANȚA ȘEFILOR UE Graba cu care Dacian Cioloș dorește să impună Legea cartelelor pre-pay ne face să ne întrebăm: „De ce tocmai acum s-a găsit timp pentru abordarea acestui subiect?”. Dorința subită a lui Cioloș de a-i obliga pe români să prezinte datele personale la achiziționarea unei cartele pre-pay confirmă faptul că Guvernului de tehnocrați ai lui Cioloș, veniți tocmai de la Bruxelles, îi pasă mai mult de mai-marii UE decât de români. Afirmăm acest lucru în condițiile în care sute de bătrâni din România au fost păcăliți de tot felul de infractori, care au folosit aceste cartele pre-pay în celebra metodă de escrocare „Accidentul”.
CARTELELE PRE-PAY, ELIMINATE? Pentru a calma spiritele, preşedintele Comisiei de Apărare, senatorul PNL Marius Obreja, a spus că aceste cartele pre-pay ar trebui scoase de pe piaţă, dacă ele constituie un risc la nivel european sau naţional. Obreja a mai afirmat că legea privind cartelele pre-pay, în forma în care a trecut de Parlament şi a fost contestată de CCR, este „frecţie la picior de lemn”. Totodată, el a afirmat că prin prezentarea unui act de identitate la cumpărarea unei cartele pre-pay nu se poate obţine creşterea gradului de siguranţă sau identificarea viitorilor infractori.