Fond pentru energia regenerabilă, creat de marile companii petroliere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fond pentru energia regenerabilă, creat de marile companii petroliere

Ştiință 02 Noiembrie 2016 / 18:25 777 accesări

Principalele companii de petrol, inclusiv Saudi Aramco și Shell, se alătură pentru a crea un fond de investiții pentru dezvoltarea tehnologiilor de promovare a energiei regenerabile, pe fondul încercării de a lua măsuri împotriva încălzirii globale, au declarat mai multe surse citate de Reuters.

Directorii executivi ai șapte companii care activează în industria petrolieră și în cea a gazelor naturale - BP, Eni, Repsol, Saudi Aramco, Royal Dutch Shell, Statoil și Total – vor anunța detalii despre fond și măsuri de reducere a gazelor cu efect de seră vineri, la Londra.

Sectorul se confruntă cu presiunea de a se implica în mod activ în procesul de combatere a încălzirii globale, iar evenimentul de vineri coincide cu intrarea în vigoare a acordului de la Paris din 2015 care presupune reducerea treptată a gazelor cu efect de seră cauzate de om în a doua jumătate a secolului.

Grupul face parte din Inițiativa Climatică pentru Gaze și Petrol, care a fost creată cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite, în 2014 și include 11 companii care reprezintă 20% din producția globală de petrol și gaze.

Liderii companiilor sunt așteptați să detalieze modalități de investiții care se vor concentra pe dezvoltarea tehnologiilor pentru reducerea emisiilor și creșterea eficienței combustibilului, potrivit surselor implicate în discuții, care au preferat să își păstreze anonimatul. De asemenea, fondul se va concentra pe reducerea costurilor de captare și depozitare a carbonului.

Dimensiunea și structura fondului sunt deocamdată neclare, iar reprezentanții OGCI, Shell, Total și BP au refuzat să comenteze subiectul.

În 2015, liderii Inițiativei Climatice pentru Gaze și Petrol declarau că trebuie stabilit un preț pentru emisiile de carbon pentru a încuraja utilizarea tehnologiilor care au un impact scăzut asupra mediului, deși unele companii, printre care Exxon Mobil, s-au opus propunerii.

Inițiativa de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius până la finalul secolului reprezintă o amenințare pentru companiile de petrol și gaze, pe fondul schimbării sectoarelor de transport și energie către resurse regenerabile, precum energia eoliană și cea solară.



12