Fondul personal Dumitru Berciu, în patrimoniul Arhivelor Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fondul personal Dumitru Berciu, în patrimoniul Arhivelor Constanţa

Cultură 11 Martie 2011 / 00:00 3276 accesări

Patrimoniul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale (SJAN) Constanţa s-a îmbogăţit, zilele acestea, cu un fond extrem de important care face cinste spaţiului dintre Dunăre şi Mare, fondul personal Dumitru Berciu (27 ianuarie 1907-1 iulie 1998). Însumând 11 dosare, anii 1929-1996, fondul a fost preluat prin donaţie de la prof. univ. dr. Adina Berciu-Drăghicescu, fiica reputatului arheolog al cărui nume se identifică cu descoperirea celebrelor statuete aparţinând culturii Hamangia, „Gânditorul” şi „perechea” sa. Capodoperă unicat a artei eneolitice, „Perechea de la Cernavodă” - descoperită în 1956, de Dumitru Berciu, în urma săpăturilor de pe şantierul arheologic de la Cernavodă - care a făcut înconjurul lumii l-a avut ca „naş” pe arheologul Dumitru Berciu. Acesta a identificat şi definit cultura Hamangia pe baza săpăturilor începute în anul 1952, în localitatea dobrogeană Baia, a cărei denumire veche este Hamangia.

„Documentele sunt extrem de interesante şi reflectă numeroase momente din viaţa şi activitatea lui Dumitru Berciu. De mare valoare, în opinia noastră, este şi corespondenţa cu familia, cu instituţii de prestigiu la care acesta a colaborat, cu unele personalităţi între care l-aş menţiona, în mod deosebit, pe Nicolae Iorga. Totodată, au fost preluate şi cinci din lucrările care poartă semnătura lui Dumitru Berciu, iar în săptămânile următoare avem promisiunea că şi alte documente din acest fond vor fi donate instituţiei noastre tot de doamna Adina Berciu-Drăghicescu, căreia îi mulţumim şi pe această cale”, a declarat şeful SJAN Constanţa, dr. Virgil Coman.

Printre documentele de o mare valoare pentru orice cercetător pasionat de arheologie, în special şi de cultură şi civilizaţie, în general, în fondul Dumitru Berciu se regăsesc şi două peniţe care i-au aparţinut reputatului arheolog: cea cu care a scris lucrarea „Contribuţii la cunoaşterea artei traco-getice” şi cea cu care şi-a realizat desenele. De altfel, cele două peniţe sunt păstrate într-o filă manuscrisă datată, care poartă semnătura reputatului arheolog: „Peniţa cu care am scris lucrarea „Contribuţii la cunoaşterea artei traco-getice”. Terminată azi, Duminică, 13.IV.1969”.

„Fondul Dumitru Berciu va fi prelucrat arhivistic şi sperăm ca într-un timp cât mai scurt să fie inventariat şi pus la dispoziţia cercetătorilor. Doamna Adina Berciu-Drăghicescu a ales să doneze aceste documente Constanţei, deoarece eu cu domnia sa avem o colaborare pe tărâm ştiinţific de câţiva ani, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru că Dumitru Berciu este legat de Dobrogea foarte mult, prin săpăturile făcute pe şantierele arheologice şi datorită descoperirilor pe care le-a făcut aici, pe tărâmul cuprins între Dunăre şi Mare”, a subliniat dr. Virgil Coman.

„Fondurile personale şi familiale sunt extrem de spectaculoase, pentru că ai surpriza să identifici documente extrem de interesante: corespondenţe cu personalităţi, cu instituţii de prestigiu, fotografii foarte frumoase”, a conchis şeful SJAN Constanţa. Documentele care vor completa fondul Dumitru Berciu vor consta în fotografii care au aparţinut reputatului arheolog şi cercetător ştiinţific.

Taguri articol


12