Fondul Proprietatea a spart toate recordurile bursei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fondul Proprietatea a spart toate recordurile bursei

Eveniment 26 Ianuarie 2011 / 00:00 623 accesări

PREŢ MAXIM DE 0,675 LEI/ACŢIUNE. În prima zi, la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB), acţiunile Fondului Proprietatea au dus lichiditatea din piaţă la un nivel record, cel mai ridicat din februarie 2010, lună în care s-au realizat tranzacţii speciale cu acţiunile Rompetrol Rafinare. La nici 15 minute de la deschiderea bursei, tranzacţiile cu acţiunile FP însumau deja peste 36 milioane lei, în condiţiile în care erau rulate doar 0,43% din titlurile fondului. În total, în primul sfert de oră al şedinţei bursiere de ieri au fost tranzacţionate 59 milioane de acţiuni, la preţuri care au variat între 0,602 şi 0,63 lei/unitate. În următoarele două ore, transferurile au crescut constant, până la prânz fiind schimbate peste 236,9 milioane de acţiuni, la preţuri care au atins un maxim de 0,65 lei/unitate. Lucrurile s-au liniştit la jumătatea şedinţei, când bursa era în stagnare, pe o lichiditate de 189 milioane lei. Din totalul tranzacţiilor, 90% fuseseră făcute cu titlurile Fondului Proprietatea. Cea mai mare vânzare a fost de 31,2 milioane lei şi a vizat 47 milioane de acţiuni, la un preţ de 0,665 lei/titlu. La finalul şedinţei, operaţiunile totale erau de 243,3 milioane euro, din care tranzacţiile cu titluri FP însumau 213,6 milioane lei, respectiv 88%. Preţul de închidere era de 0,6495 lei/acţiune, iar maximul zilei a fost de 0,675 lei.

CONSTĂNŢENII VOR SĂ VÂNDĂ TITLURI FP. La Constanţa, interesul clienţilor a fost extrem de ridicat, spun brokerii. „În prima zi s-a observat o uşoară presiune la cumpărare, tipică pentru evenimente de o asemenea amploare. Rulajul a fost însă foarte bun, proporţional cu interesul brokerilor, clienţilor şi investitorilor. În perioada imediat următoare, tendinţa va fi una de creştere a preţului acţiunilor. Cei mai mulţi clienţi ai noştri vor să vândă titluri FP, la preţuri cuprinse între 0,8 şi 0,9 lei/unitate. Ei trebuie să aştepte stabilizarea preţurilor, pentru că acum totul este o ruletă”, a declarat Dan Grosu, directorul agenţiei constănţene a casei de brokeraj Intercapital Invest. Preţul titlurilor nu este însă important pentru moment, întrucât volatilitatea primelor şedinţe bursiere este mare, a declarat şi responsabilul Franklin Templeton pentru FP, Greg Konieczny. „Pentru noi este mai importantă lichiditatea şi banii pe care îi vor primi acţionarii”, a spus Konieczny. Analistul Tradeville, Dragoş Dărăbuţ, crede că preţul acţiunilor FP se va stabiliza abia după câteva şedinţe. „Piaţa are nevoie de mai multe zile, o săptămână sau două, pentru a releva preţul corect al acţiunii FP. Deşi am avut astăzi un volum foarte bun de tranzacţionare, mai sunt şi speculatori, investitori şi fonduri de investiţii care au stat de o parte aşteptând o aşezare a preţului pentru a intra sau ieşi din piaţă”, a spus Dărăbuţ.

FONDUL ŢINTEŞTE ŞI BURSELE ASIATICE. Administratorul FP a demarat ieri şi un program de răscumpărare a maximum 9,98% din acţiunile FP, la preţuri cuprinse între 0,2 şi 1,5 lei/titlu. Acţiunile vor fi plătite din profitul FP, în perioada 25 ianuarie 2011 - 1 martie 2012. După încheierea programului, capitalul social va fi redus cu valoarea acţiunilor răscumpărate. Decizia a fost luată pentru a contracara situaţia în care preţul la bursă al titlurilor FP este mai mic decât valoarea nominală a activului net. În prezent, activele FP sunt de 15,328 miliarde lei, ceea ce se traduce într-un preţ „ideal”de 1,1124 lei/acţiune. Pentru a oferi mai multe opţiuni investitorilor interesaţi de titlurile FP, Bursa din Bucureşti va lansa, pe 1 februarie, contracte „futures” pentru acţiunile fondului, a declarat preşedintele BVB, Stere Farmache. Aceste instrumente derivate vor putea fi tranzacţionate şi pe Bursa de la Sibiu. Preşedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius, a declarat ieri că a doua listare a FP va fi la Londra, Viena sau Hong Kong, precizând că bursele asiatice dispun de sume mari.



Ştiri recomandate

12