ONU, SUA, statele europene şi cele din America Latină, precum şi numeroase organizaţii neguvernamentale şi Biserica Catolică au anunţat deja acordarea de ajutoare de urgenţă statului Peru, afectat de un seism devastator.
Biroul pentru Coordonarea Acţiunilor Umanitare din cadrul ONU (OCHA) a anunţat deblocarea a 100.000 de dolari sub formă de ajutor de urgenţă. O sumă egală a fost acordată de Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD). Federaţia Internaţională a societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a anunţat trimiterea a două avioane cu corturi, prelate din plastic, pături şi canistre pentru persoanele sinistrate. Federaţia a acordat şi 153.000 de dolari din cadrul fondurilor sale de urgenţă în caz de catastrofă, pentru susţinerea operaţiunilor din Peru. Papa Benedict al XVI-lea a cerut organizaţiilor Bisericii Catolice să acorde asistenţă persoanelor sinistrate, Biserica Catolică germană anunţînd deja că va sprijini statului Peru. SUA au acordat 100.000 de dolari, sumă destinată nevoilor imediate, a anunţat Gordon Johndroe, purtător de cuvînt al Casei Albe. Doi specialişti din cadrul organizaţiei americane de ajutor extern USAID se aflau în Peru înainte de producerea seismului, joi fiind trimis la faţa locului un al treilea membru al organizaţiei. Mai multe ţări europene s-au mobilizat la rîndul lor pentru a acorda sprijin în urma seismului devastator. Premierul spaniol, Jose Luis Zapatero, a subliniat disponibilitatea Guvernului spaniol de a aduce statului Peru ajutor de urgenţă de care ar putea avea nevoie în aceste circumstanţe. Liderul diplomaţiei italiene, Massimo D\'Alema, a anunţat acordarea unui prim ajutor de urgenţă pentru victimele seismului, în valoare de 200.000 de euro. Franţa este dispusă să răspundă cererilor de ajutor umanitar, i-a transmis preşedintele fracez, Nicolas Sarkozy, omologului său peruan, Alan Garcia, într-o scrisoare. Mai multe state din America Latină, printre care Mexic, Ecuador, Uruguay, Argentina, Columbia, Chile şi Brazilia şi-au oferit ajutorul. Brazilia a anunţat că va trimite în Peru apă potabilă, alimente, medicamente şi corturi. Bolivia a trimis 12 tone de alimente şi de medicamente în regiunea Pisco, cea mai afectată zonă.
Cutremurul de 7,7 pe scara Richter produs miercuri noapte în Peru a lăsat în urmă 510 morţi, 1.000 de răniţi şi aproape 17.000 de familii fără locuinţe. În Peru au fost decretate trei zile de doliu naţional. Echipele de intervenţie cercetează ruinele în căutarea eventualilor supravieţuitori. Ieri, după 24 de ore de la cutremur, foarte mulţi peruani erau în stare de şoc. Unii şi-au pierdut orice speranţă, alţii continuă să-şi caute rudele şi aşteaptă miracole. În oraşul Pisco, unde cupola unei biserici a căzut peste oameni, echipele de intervenţie au reuşit să salveze un bărbat de sub dărîmături. Oraşul Pisco, faimos pentru lichiorul de struguri care-i poartă numele, este cel mai afectat de seism. Primarul spune că oraşul a fost distrus în proporţie de 70%. Localnicii se plîng că nu au apă, comunicaţiile sînt întrerupte, iar spitalele din oraş au devenit neîncăpătoare. Aceeaşi situaţie dezolantă la Chincha, un alt oraş, aflat la 30 de kilometri distanţă. Aici, 600 de deţinuţi au reuşit să evadeze în timpul cutremurului.