Forfetarul, economia şi aberaţiile fiscale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mica taxă mare

Forfetarul, economia şi aberaţiile fiscale

Eveniment 16 Ianuarie 2013 / 00:00 647 accesări

MAI PUŢINĂ BIROCRAŢIE Amplasarea afacerii, vadul comercial şi indicele de sezonalitate vor fi doar câteva dintre criteriile analizate pentru stabilirea impozitului forfetar, care va fi calculat drept procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu, a spus preşedintele Consiliului Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, după întâlnirea cu ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini. „La introducerea impozitului forfetar se vor avea în vedere cinci elemente. Unul dintre ele este că taxa se va aplica selectiv, doar în anumite domenii, în special în servicii, unde există un grad redus de fiscalizare. Statul vrea să elimine situaţiile absurde de genul unui hotel important din Bucureşti, ocupat 80%, care nu plăteşte impozit deoarece nu declară profit. Aşadar, forfetarul va viza mai ales unităţile din turism”, a declarat Nicolescu. De asemenea, impozitul se va stabili pe baza unor criterii precum locaţia afacerii, gradul de sezonalitate şi capacitatea de a face business. „Sună raţional. Impozitul forfetar va duce la simplificarea birocraţiei, pentru că nu necesită predarea de situaţii financiare. După cum am spus, avem un procent dintr-un venit standard. Ministrul de resort, Maria Grapini, ne-a asigurat că măsura va fi însoţită de elemente de simplificare, extrem de necesare pentru microîntreprinderi, şi că aplicarea efectivă a noului sistem se va face doar după ce se va discuta cu cei care lucrează în segmentele vizate”, a mai spus şeful CNIPMMR.

TESTUL IMM Reprezentantul întreprinderilor mici şi mijlocii i-a cerut lui Grapini să adopte forfetarul numai după realizarea unui studiu de impact şi a unui „Test IMM” (o metodologie specifică de analiză a efectelor actelor normative asupra numărului de firme şi capacităţii lor de supravieţuire - n.r.). „Fiecare domeniu are întreprinzători corecţi, activi, care-şi plătesc dările către stat, dar şi alţii care nu sunt corecţi şi care fac concurenţă neloială. Dacă statul respectă propunerile noastre, iar testele şi analizele arată efecte pozitive şi nu o creştere a fiscalităţii, atunci noi nu ne vom opune”, a conchis Nicolescu. La finele săptămânii trecute, Maria Grapini a declarat că impozitul forfetar s-ar putea aplica cel mai devreme din semestrul al doilea, dacă studiul de impact va fi finalizat până în mai - iunie. Ea a precizat că, în aceste zile, consilierii ministerului stabilesc numărul de restaurante, pensiuni şi baruri care ar putea plăti noul impozit.

Taguri articol


12