Forfotă mare în pescării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Duminică sunt Floriile

Forfotă mare în pescării

Social 12 Aprilie 2014 / 00:00 930 accesări

Duminică, 13 aprilie, creştinii din toată lumea sărbătoresc Floriile, care simbolizează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Duminica Floriilor mai este cunoscută drept Sărbătoarea Stâlpărilor, de la ramurile de palmier sau finic cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat. De aceea, există obiceiul ca bisericile să împartă credincioşilor crengi de salcie tinere, care simbolizează renaşterea naturii. Totodată, se ştie că de Florii este dezlegare la peşte, a doua din postul Paştelui, denumit de unii teologi „cel mai aspru al anului”. Astfel, zilele acestea, constănţenii au dat năvală în magazinele cu peşte. Încă de vineri dimineaţă, la o pescărie din apropierea Autogării Sud, oamenii au făcut o coadă atât de mare încât cele două vânzătoare făceau faţă cu greu cererilor şi întrebărilor venite din toate părţile. „Daţi-mi şi mie un crap întreg... Dar mai mare nu aveţi?”, cerea o clientă. O alta îi cerea celeilalte vânzătoare: „Vreau şi eu cotlete mari, dar daţi-mi de două sute (lei vechi - n.r.), că nu am bani mai mulţi. Să fie mari, că vreau să împart la biserică”. O altă clientă ceruse un crap mai mic, însă vânzătoarea nu a putut să-i recomande decât unul filetat, cu toate că era mai scump: „Mai mic de atâta nu avem, doar aşa, file, la 13 lei kilogramul, dar e mai convenabil celălalt, la 8 lei”, îi explica aceasta. Într-un alt capăt al oraşului, la celebra piaţă de peşte din apropierea staţiunii Mamaia, zona Pescărie, atmosfera pare ceva mai relaxată. Nu e coadă prea mare, dar nici nu se poate plânge cineva de lipsă de activitate. „Am vrut să iau un crap mai mic, dar până la urmă o să iau nişte şalău, că doar ce au pus mai proaspăt. O să fac prăjit şi la cuptor”, a spus un client.

RESTAURANTE PESCĂREŞTI PLINE Duminica Floriilor este o sărbătoare foarte profitabilă şi pentru restaurantele pescăreşti din Constanţa, care sunt pregătite să primească mulţi clienţi în această zi. „Deocamdată nu avem rezervări pentru duminică, dar vă pot spune că, de câte ori e dezlegare de peşte, localul este neîncăpător”, a spus un reprezentant al unui restaurant pescăresc. Indiferent că aleg să gătească singuri sau preferă să meargă la un restaurant pescăresc, cel mai important pentru constănţeni e să respecte tradiţia de Florii.

Taguri articol


12