Formele severe ale toxiinfecţiilor alimentare pot produce moartea!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenţie! Este sezonul lor...

Formele severe ale toxiinfecţiilor alimentare pot produce moartea!

Sănătate 25 Iunie 2012 / 00:00 482 accesări

Toxiinfecţiile alimentare (TIA) sunt boli care apar sporadic, dar mai ales în epidemii, deci cuprind mase largi de populaţie, în urma consumului de alimente intens contaminate cu bacterii (microbi) sau cu toxinele acestora, explică şeful Biroului de programe de sănătate şi educaţie pentru sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, totodată master european în prevenirea sănătăţii, dr. Loti Popescu. TIA debutează brutal, alarmant, cu febră, diaree, vărsături şi stare generală alterată. Potrivit medicului, TIA sunt produse de variate specii bacteriene (Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ, enterococ s.a.). TIA „preferă” sezonul estival, întrucât căldura reprezintă factor de risc extern, favorizând multiplicarea germenilor şi infecţiilor.

ALIMENTE CEL MAI FRECVENT CONTAMINATE Printre alimentele frecvent contaminate, dr. Popescu precizează: carnea şi produsele din carne (conserve), peştele, laptele şi produsele lactate (frişcă, smântână, brânză, iaurt s.a.), ouăle (mai ales cele de raţă, cele depozitate incorect), preparatele culinare din alimente contaminate (prăjituri, îngheţată, cremă, maioneză, piureuri s.a.). „Personalul angajat în servicii publice (bucătari, ospătari, cei care vin în contact cu alimentele) reprezintă surse de infecţie cu stafilococ, astfel că examenul medical periodic este obligatoriu pentru aceşti angajaţi”, a spus medicul şef. Dacă există la acest tip de personal: infecţii ale mâinilor (panariţii, furuncule, abcese s.a.), infecţii ale unghiilor, igiena personală deficitară, responsabilitatea epidemiilor generate este a angajatorilor. De asemenea, purtătorii nazal de stafilococ pot contamina orice aliment, îndeosebi laptele şi produsele lactate. TIA este mai gravă la vârste mici şi la vârstnici care se apără mai greu, adaugă dr. Popescu. În cazul în care contaminarea s-a produs, în funcţie de vârstă, organism, cantitatea de germeni (doza) cu care s-a produs contaminarea, tipul de germene, manifestările apar după 6-48 ore de la ingestia alimentului contaminat şi pot fi: stare de rău general, dureri de cap, greaţă, vărsături, diaree (scaune apoase, galben-verzui, cu mucozităţi, fetide, +/- sânge, +/- febră, semne de deshidratare.

LA APARIŢIA PRIMELOR MANIFESTĂRI TIA, PACIENTUL TREBUIE SĂ SE PREZINTE DE URGENŢĂ LA MEDIC! FORMELE FOARTE SEVERE POT PRODUCE MOARTEA.

Tocmai din acest motiv, medicul şef vine cu câteva sfaturi ce se impun în prevenirea TIA. În primul rând, spune ea, importantă este identificarea şi neutralizarea surselor de infecţie (umane şi extraumane). „Purtătorii umani (care lucrează în sectorul alimentar) de germeni care dau TIA trebuie scoşi din sector până la dispariţia agentului patogen care a provocat boala”, explică dr. Popescu. Extrem de importantă în prevenirea TIA este spălarea mâinilor ori de câte ori este nevoie, înainte de a mânca şi după masă, după folosirea grupului sanitar.

Persoanele care pregătesc mâncarea au obligaţia de a se spăla pe mâini înainte de a începe prepararea mâncărurilor, dar şi de câte ori este nevoie în acest timp, adaugă medicul. De asemenea, nu trebuie să uităm să spălăm fructele şi legumele sub jet puternic de apă, să spălăm ustensilele folosite la bucătărie, dar să şi asigurăm o dezinfectare riguroasă a suprafeţelor şi a zonei de pregătire a mâncărurilor.



12