Forţaj pentru comasarea alegerilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Forţaj pentru comasarea alegerilor

Eveniment 07 Decembrie 2011 / 00:00 427 accesări

CONDIŢII Aşa cum era de aşteptat, Guvernul va forţa comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Surse din cadrul Guvernului susţin că Executivul se va reuni în şedinţă specială lunea viitoare, pentru a discuta proiectul legii privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, precum şi proiectul care reglementează numirile în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. “Guvernul a discutat astăzi, în primă lectură, proiectul de lege prin care va fi decisă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. În baza acestor discuţii, forma finală a proiectului va fi depusă vineri la guvern”, au declarat sursele. “Grupurile parlamentare ale UDMR au decis, ieri, să susţină comasarea alegerilor locale cu parlamentare, în condiţiile păstrării sistemului electoral actual şi a numărului de parlamentari”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a arătat că în coaliţie se va lua luni o decizie dacă se va merge pe asumarea răspunderii Guvernului sau pe un proiect de lege pentru promovarea comasării alegerilor, dar că probabilitatea de a merge pe asumarea răspunderii este mare. Surse din PDL au declarat, luni, că PDL a renunţat la varianta stabilită în coaliţie, la propunerea UDMR, privind reducerea numărului de parlamentari la 388, după ce a constatat că aplicarea unei asemenea formule avantajează UDMR, care ar câştiga mai multe mandate de senatori.

PROPUNERI Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de comasare a alegerilor în 2012, care menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011. Interesant este că MAI a adăugat luni seară, pe pagina de internet a instituţiei, la capitolul “transparenţa decizională în administraţia publică”, un nou document de “propuneri de modificare admise, în principiu” la proiectul de lege privind alegerile din 2012. Acest document elimină articolele care reglementau noul sistem de vot, respectiv modul de stabilire a numărului de parlamentari. Ca “admisă” se păstrează interdicţia de a candida, în acelaşi timp, la primărie ori preşedinţie de consiliu judeţean concomitent cu o candidatură la Cameră ori Senat. Potrivit noilor propuneri, birourile electorale judeţene, biroul electoral al municipiului Bucureşti, birourile electorale de sector sunt formate şi din 2 magistraţi, menţinându-se varianta iniţială ca nu doar judecători, dar şi procurori să poată face parte din aceste organisme electorale.

VOINŢA ROMÂNILOR, IGNORATĂ Pedeliştii i-au dat peste mână preşedintelui Traian Băsescu, iniţiatorul referendumului de reducere a numărului de parlamentari, având în vedere că în documentul postat pe site-ul MAI pentru 2012 ar trebui mărit numărul de parlamentari cu 16. Reprezentanţii opoziţiei au criticat toate aceste propuneri, amintind că PDL a susţinut reducerea numărului de parlamentari la 300, pentru a se respecta rezultatul referendumului din 2009. Cu alte cuvinte, pedeliştii nu dau doi bani pe dorinţa românilor de a reduce numărul de parlamentari, ba, mai mult decât atât, fac tot posibilul ca în 2012 să creeze confuzie la alegeri pentru a putea frauda rezultatele în vederea câştigării alegerilor. În ceea ce priveşte comasarea alegerilor locale cu cele generale, Filiala Constanţa a Partidului Naţional Liberal consideră că nu există motive, nici de natură constituţională, nici de altă natură pentru a interveni în derularea democratică a procesului electoral, iar cetăţenii trebuie să aleagă în cunoştinţă de cauză, problematica locală fiind diferită de cea naţională. Mai mult, economia care se va face prin comasarea alegerilor va fi nesemnificativă. Mai exact, este vorba de 20 milioane euro, în timp ce USL propune 10 măsuri care vor creşte bugetul cu 0,7% din PIB, adică aproximativ 1 miliard de euro. „USL are un proiect prin care răspunde foarte clar imperativului de a reduce numărul de parlamentari şi de a modifica Legea electorală, în sensul clarificării pe formula aşa-numitului vot uninominal pur, uninominal într-un tur, dacă asta a fost formula care părea la un moment dat să întrunească consensul”, susţin peneliştii constănţeni.



12