Forţele de securitate indiene se luptă de 72 de ore cu teroriştii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teroare la Bombay

Forţele de securitate indiene se luptă de 72 de ore cu teroriştii

Externe 29 Noiembrie 2008 / 00:00 542 accesări

După confirmările obţinute de la autorităţile oraşului Bombay, capitala economică a Indiei, cel puţin 17 cetăţeni străini au murit în atacurile teroriste. Printre victime se numără: doi cetăţeni americani, confirmaţi vineri de Departamentul de Stat şi doi cetăţeni francezi, potrivit unui comunicat al ministrului francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner. Totodată, cinci ostatici israelieni, reţinuţi de islamişti în centrul cultural evreiesc din Bombay, au fost de asemenea ucişi, potrivit unui diplomat din cadrul ambasadei Israelului în India şi alte 20 de persoane sînt date dispărute. Au mai fost confirmate moartea unui ostatic din Singapore, a unui cetăţean britanic şi a unui japonez. Ministerul german al Afacerilor Externe a anunţat că un cetăţean german a murit şi alţi cinci au fost răniţi. Pe lista victimelor se mai află o italiancă, doi australieni şi un canadian. Naţionalitatea altor doi străini nu este cunoscută. Printre victime s-ar afla şi un maghiar, despre a cărui soartă nu se ştie nimic. Piotr Opalinski, însărcinatul polonez cu afaceri în India, a anunţat că un cetăţean polonez, care a stat ascuns în hotelul Trident în momentul atacului, a fost recuperat de forţele de securitate indiene. Vasile Sofineti, ambasadorul României în India, a declarat că românii aflaţi în India nu sînt în pericol şi că, deocamdată, nu este necesară evacuarea lor.

Coşmarul din Bombay a început miercuri seară, cînd teroriştii au atacat zece ţinte: o gară, un restaurant şi mai multe hoteluri de lux, toate frecventate cu precădere de occidentali. Bilanţul morţilor se apropie de 200, dar mai multe locaţii se află încă sub controlul teroriştilor, în timp ce peste 400 de persoane au fost rănite. Pînă în prezent, 93 de ostatici au fost eliberaţi din aripa Trident a hotelului Oberoi/Trident şi au fost descoperite 24 de cadavre. Printre ostaticii eliberaţi din aripa Trident s-au aflat şi copii. Alţi 20 de ostatici încă mai erau captivi în hotelul Taj Mahal, iar forţele de ordine au recuperat 15 cadavre. Trupele antitero indiene desfăşurau în continuare, vineri noapte, ample acţiuni de salvare a ostaticilor. În schimb, locuitorii din Bombay au decis să-i sfideze pe terorişti. Mii de oameni au ieşit pe stradă şi şi-au desfăşurat activitatea cît mai aproape de starea de normalitate, în oraşul aflat sub asediu de trei zile, pentru a arăta lumii întregi că nu se lasă îngenunchiaţi de niciun fel de formă de extremism.

Marea Britanie, SUA şi Israelul trimit echipe la Bombay pentru a acorda ajutor

În urma apelului lansat de autorităţile indiene după atacurile sîngeroase din capitala economică a ţării, Marea Britanie, SUA şi Israelul trimit echipe de specialişti. Autorităţile indiene au dezvăluit că au cerut ajutor SUA şi Marii Britanii, în timp ce Israelul s-a oferit să trimită o echipă de 40 de membri ai forţelor speciale. O echipă a poliţiei metropolitane Scotland Yard s-a deplasat vineri la Bombay şi se va afla la dispoziţia autorităţilor poliţieneşti locale. Cetăţenii britanici surprinşi de atentatele teroriste la Bombay au format cozi lungi la aeroport, în speranţa de a prinde o cursă către Londra. Echipe speciale au fost mobilizate la aeroport pentru a asigura securitatea. La rîndul lor, SUA au trimis o echipă de anchetatori din cadrul FBI şi experţi legişti pentru identificarea cadavrelor. Echipa FBI îşi va coordona cu agenţiile de informaţii şi securitate din India ancheta privind plănuirea şi dovezile colectate despre atacuri. Oficialii americani au estimat că acest carnagiu ar fi putut fi comis cu un cost relativ scăzut, între 100.000 şi 200.000 de dolari, respectiv preţul armelor automate, grenadelor, muniţiei şi bărcilor folosite. Centrele de comandă înfiinţate de terorişti în locurile atacate le-ar fi putut permite să comunice între ei. Potrivit oficialilor americani, atacurile copiază tacticile al-Qaida de atacuri simultane asupra unor ţinte populare. Ceea ce este mai îngrijorător este că aceşti militanţi ar putea viza acum occidentali, în special americani, pentru a atrage atenţia supra cauzei lor.

Ministerul israelian al Afacerilor Externe ia în considerare posibilitatea de a trimite o echipă de medici de la New Delhi la Bombay, pentru a ajuta victimele atacurilor de miercuri. Israelul a ordonat altor diplomaţi din Asia să meargă în India pentru a ajuta cetăţenii israelieni.

Preşedintele Medvedev îşi menţine vizita de săptămîna viitoare, în India

Preşedintele rus nu va amîna vizita sa în India, dacă oficialii de la New Delhi nu vor face propuneri în acest sens, a anunţat purtărorul de cuvînt al Kremlinului. Dmitri Medvedev va efectua prima sa vizită la New Delhi la data de 5 decembrie, cînd va încheia un acord bilateral de cooperare în sectorul nuclear civil. Reprezentanţii Indiei şi Rusiei vor discuta şi despre contracte în domeniul apărării. India este ţara emergentă care a făcut cele mai importante achiziţii de arme şi ar putea semna, pînă în 2018, contracte în valoare de 50 de miliarde de dolari. Circa 70% din echipamentele militare indiene sînt de fabricaţie rusă. Armata indiană este a patra din lume în ceea ce priveşte efectivele.

Presa indiană critică Guvernul

Toate publicaţiile indiene şi-au consacrat, vineri, prima pagină dramei din Bombay, criticînd Guvernul şi serviciile de informaţii pentru că nu au ştiut să prevină aceste atacuri ale extremiştilor islamişti. Presa indiană susţine că atacurile sînt un ”11 septembrie al Indiei” şi se întreabă dacă nu cumva atentatele au fost orchestrate de un alt stat, interesat să destabilizeze India. Cotidianul britanic ”Times”, care citează surse ale serviciilor occidentale de informaţii, scrie că aceste atacuri poartă amprenta reţelei teroriste al-Qaida. Poliţia indiană a anunţat că nouă dintre terorişti au fost ucişi şi alţi nouă au fost arestaţi în ultimele ore de lupte. Potrivit oficialităţilor de la Islamabad, premierul pakistanez a fost de acord să îl trimită pe şeful serviciilor de informaţii în India, pentru a coopera cu omologii săi indieni şi a-i ajuta în găsirea elementelor care să conducă la depistarea celor care se află în spatele acestor sîngeroase atentate. Şi ambasadorul pakistanez în SUA a declarat că este incorect să acuzi pe cineva, fără o anchetă profundă. Acesta a adăugat că Pakistanul, precum India, este o victimă a terorismului şi a reamintit că, de nenumărate ori, ţara sa a fost acuzată pe nedrept. Totuşi, două vase pakistaneze au fost sechestrate în largul coastei Indiei, pe baza relatărilor că grupurile de terorişti au ajuns în Bombay pe apă.



12