Forţele internaţionale au stopat avântul miliţiilor Taliban

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Forţele internaţionale au stopat avântul miliţiilor Taliban

Externe 17 Decembrie 2010 / 00:00 259 accesări

Patru militari afgani au fost ucişi, miercuri seară, într-un atac aerian al NATO în sudul Afganistanului. Ministerul afgan al Apărării arată faptul că un atac aerian, noaptea trecută, a provocat moartea a patru militari ce patrulau în districtul Musa Qala, din provincia Helmand. Cu un tribut de vieţi omeneşti prea mare, forţele internaţionale au reuşit să stopeze avântul miliţiilor Taliban în majoritatea regiunilor din Afganistan, dar aceste progrese rămân fragile şi precare, potrivit unui raport de evaluare a strategiei americane în această ţară, remis ieri preşedintelui Barack Obama. Acesta a suplimentat atunci contingentul american din Afganistan, care a ajuns la 100.000 de militari, adică o triplare a numărului de militari care se aflau în această ţară atunci când preşedintele şi-a început mandatul, la începutul anului 2009. Barack Obama însoţise decizia de o începere a retragerii în iulie 2011. Raportul evidenţiază succese înregistrate în fieff-urile Taliban din provinciile meridionale Kandahar şi Helmand şi salută suplimentarea forţelor afgane de securitate.

Pe de altă parte, Parlamentul suedez a prelungit până la sfârşitul anului 2011 mandatul trupelor acestei ţări în Afganistan, în timp ce ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a anunţat la rândul său că Germania vrea să îşi retragă toate trupele până în 2014. Decizia, susţinută de toate partidele suedeze cu excepţia extremei-drepte a Democraţilor din Suedia şi a partidului de Stânga, foştii comunişti, favorabile unei retrageri înainte de 2013, a fost adoptată cu 290 de voturi pentru, 20 împotrivă şi 19 abţineri. Suedia, care are 500 de militari mobilizaţi în nordul Afganistanului, a pierdut cinci, de la începutul anului 2002. Circa 4.500 de militari germani sunt mobilizaţi în prezent în Afganistan, în principal în nordul ţării. În schimb, Parlamentul European arată, într-un raport, că a venit momentul să se recunoască faptul că intervenţia militară din Afganistan a eşuat şi chiar a dus la deteriorarea securităţii. În timpul unui summit la sfârşitul lunii noiembrie la Lisabona, ţările membre NATO s-au angajat să transfere până la sfârşitul anului 2014 responsabilitatea securităţii întregii ţări către forţele afgane. Aproape 150.000 de militari străini, din care două treimi americani, sunt mobilizaţi în Afganistan pentru a susţine Guvernul de la Kabul în faţa insurgenţilor.

Totodată, relaţiile între SUA şi Pakistan în eforturile de combatere a extremismului sunt substanţiale, dar încă inegale, se arată într-un raport de evaluare a strategiei americane în Afganistan şi Pakistan prezentat preşedintelui Barack Obama. Pakistanul a înregistrat progrese în zonele unde se ascund extremişti, dar costul progreselor a fost foarte ridicat, pentru că Pakistanul a suferit pierderi importante în rândul efectivelor militare din cauza atacurilor teroriste. Autorii documentului recomandă îmbunătăţirea cooperării cu Pakistanul de-a lungul frontierei cu Afganistanul, sugerând nu doar operaţiuni militare, ci şi strategii eficiente de dezvoltare regională.



12