Trupele guvernamentale libiene au bombardat, vineri, aeroportul internaţional din Tripoli, avariind cel puţin două avioane. Site-ul Fightglobal a prezentat fotografii cu două avioane A300 arse pe aeroportul din Tripoli. Ele ar fi fost lovite de rachete trase de forţele lui Gaddafi. Unul dintre avioane pare să fie aeronava VIP de transport a liderului libian, având însemnele Afriqiyah Airbus, iar celălalt este un avion al companiei Libyan Airlines. În apropierea aeroportului continuau schimburile de focuri între rebeli şi susţinătorii liderului libian. La începutul săptămânii, rebelii preluaseră controlul asupra aeroportului, odată cu intrarea în capitală. Opoziţia controlează acum 95% din teritoriul ţării. Avioane britanice au bombardat, în noaptea de joi spre vineri, un buncăr care servea drept cartier general liderului libian, în oraşul său natal, Syrte. Situat la 360 km est de Tripoli, Syrte este un bastion al regimului şi, potrivit rebelilor, unul dintre posibilele refugii ale liderului libian. În cursul nopţii, pagina Facebook a televiziunii libiene a anunţat că rebelii încearcă să înainteze către Syrte, care este bombardată de NATO. Joi, aviaţia britanică a distrus una dintre ultimele instalaţii de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune ale colonelului Gaddafi, în apropiere de Al Watiyah, nu departe de frontiera cu Tunisia.
REBELII ŞI-AU MUTAT GUVERNUL LA TRIPOLI Insurgenţii libieni şi-au transferat comitetul executiv, echivalentul guvernului, de la Benghazi, fieful lor din estul ţării, la Tripoli, unde au pătruns duminică, a anunţat, vineri, un responsabil cu rang înalt din cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT). CNT a fost creat la începutul lunii martie, la Benghazi, după revolta ce a avut loc, la jumătatea lui februarie, în acest oraş din estul Libiei, împotriva regimului condus de Gaddafi. Între timp, mai mulţi militanţi au evadat din închisorile libiene după ce rebelii au preluat puterea, anunţă surse oficiale. Printre aceştia figurează libieni extrădaţi din Irak, Afganistan şi Somalia în timpul regimului lui Gaddafi. Jihadiştii au reuşit să se alăture al-Qaida, după ce au evadat, potrivit surselor.
Consiliul de Securitate ONU a acceptat joi să deblocheze 1,5 miliarde de dolari din fondurile blocate ale regimului libian, suma urmând să fie transferată rebelilor, pentru finanţarea unui ajutor de urgenţă destinat reconstrucţiei. Decizia a fost luată în baza unui acord între SUA şi Africa de Sud, care s-a opus, în ultimele două săptămâni, acestei măsuri, apreciind că ar putea semnifica recunoaşterea automată a CNT. Nici Africa de Sud, nici Uniunea Africană nu au recunoscut legitimitatea CNT. Suma de 1,5 miliarde de dolari este reţinută de SUA, care vor să verse 500 de milioane de dolari organizaţiilor umanitare internaţionale, 500 de milioane de dolari CNT, pentru plata salariilor restante şi a serviciilor de bază şi 500 de milioane de dolari unui fond internaţional pentru Libia, folosit la achiziţionarea de carburanţi şi alte bunuri de primă necesitate.