Forţele lui Kadhafi lansează contraofensiva în estul ţării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Forţele lui Kadhafi lansează contraofensiva în estul ţării

Externe 03 Martie 2011 / 00:00 651 accesări

Forţele loiale liderului libian au bombardat şi preluat ieri controlul asupra oraşului Marsa el Brega, primul semn al unei contraofensive organizate în estul ţării, aflat în mâinile insurgenţilor. Mai mulţi militari au confirmat luptele de la Marsa el Brega, unde se găseşte un important terminal petrolier. Potrivit postului al-Arabiya, acestea au preluat controlul şi asupra aeroportului din regiune. La rândul său, al-Jazeera a relatat despre bombardamente şi la Ajdabyah, unde se află o bază militară a rebelilor şi o ascunzătoare de arme. Colonelul Kadhafi declara luni că a dat ordin să fie bombardate numai unităţi militare şi depozite de muniţie. Piloţi militari libieni au confirmat că au primit ordine de bombardamente masive, pe care însă au refuzat să le execute. Ieri, într-o ceremonie publică la Tripoli, liderul libian a avertizat că nu va accepta ca rebelii să continue să controleze oraşele ţării şi că nu va părăsi niciodată ţara. Acesta este convins că puterile străine încearcă să fure petrolul Libiei şi a mai avertizat că „libienii vor lupta până la ultimul om”. În acest sens s-a pronunţat şi fostul şef de protocol Nuri El-Mismari, care a cerut azil politic în Franţa. Acesta a afirmat că „Muammar Kadhafi va lupta până la capăt”.

Confruntările de la Brega s-ar fi soldat cu cel puţin zece morţi. În total, violenţele legate de reprimarea insurecţiei în Libia s-au soldat cu 6.000 de morţi, dintre care 3.000 doar la Tripoli, a afirmat, ieri, la Paris, purtătorul de cuvânt al Ligii libiene a Drepturilor Omului, Ali Zeidan. Ultimul bilanţ al FIDH era de 640 de morţi şi data din 23 februarie. Guvernul libian evocase cifra totală de 300 de morţi, dar în mediile diplomatice au fost evocate bilanţuri cuprinse între 1.000 şi 2.000 de morţi.

• Ajutor pentru evacuare • ONU a lansat un apel urgent\' comunităţii internaţionale pentru o evacuare umanitară masivă a zeci de mii de persoane ce au fugit din Libia şi aşteaptă în prezent în partea libiană a frontierei cu Tunisia să poată intra în această ţară. Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie au lansat în comun acest apel, 40.000 de persoane suplimentare, mai ales egipteni, fiind în aşteptare la frontiera cu Tunisia. Franţa va folosi o rotaţie de avioane mari şi o navă pentru a evacua în curând spre Egipt cel puţin 5.000 de muncitori egipteni refugiaţi la frontiera tunisiano-libiană. Peste 170.000 de persoane au părăsit Libia şi au fugit în ţări vecine de la debutul crizei, dintre care circa 75.000 spre Tunisia, 63.000 spre Egipt şi 800 spre Niger. Oficialii de la Roma apreciază că în Libia există circa 1,5 milioane de imigranţi ilegal, care încearcă să iasă din ţară prin regiunile de est sau prin vest, dar care s-ar putea îndrepta şi spre Italia. De aceea, Italia a hotărât să trimită o misiune umanitară în Tunisia, pentru a veni în ajutorul unui număr de 10.000 de refugiaţi din Libia.

• O nouă sancţiune • Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a suspendat de marţi Libia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, ca urmare a represiunii violente conduse de Muammar Kadhafi. Nimeni nu a luat cuvântul în numele regimului libian în timpul dezbaterii. Venezuela a acuzat însă SUA că pregătesc o invazie a Libiei, provocând furia reprezentanţilor americani.

Statele membre ale NATO au întreprins consultări pentru a se pregăti pentru \'orice eventualitate\' în scopul de a răspunde crizei din Libia. Opţiunea unei intervenţii militare a NATO în Libia suscită diviziuni profunde din cauza temerilor unei reacţii în lumea arabă, a reticenţelor de a vedea Alianţa Nord-Atlantică extinzându-şi sfera de influenţă şi din cauza complexităţii operaţiunii. Între timp, două nave de război americane, între care portelicopterul USS Kearsarge, traversau ieri Canalul Suez, pentru a ajunge în Marea Mediterană şi a se poziţiona în largul Libiei. Şi Canada a trimis, ieri, fregata Charlottetown în largul coastelor libiene.

• Acuzaţii de hărţuire • „Voluptoasa” infirmieră ucraineană care l-ar fi însoţit peste tot pe liderul libian s-a mutat deoarece era hărţuită de jurnalişti în faţa apartamentului său din apropiere de Kiev, de la întoarcerea sa de la Tripoli. Galina Kolotniţka s-a săturat, aşa că s-a mutat din Brovari, oraş situat la circa 30 de kilometri de Kiev, împreună cu fiica sa, a declarat o vecină a acesteia. Femeia a ajuns de la Tripol, duminică, la bordul unui avion al Ministerului Apărării, împreună cu alte aproximativ 180 de persoane. A evitat orice contact cu presa, în timp ce zeci de jurnalişti îi asediau domiciliul. Telegramele trimise de diplomaţi americani aflaţi în post la Tripoli în 2009 şi dezvăluite de WikiLeaks arată că Muammar Kadhafi nu poate călători fără Galina Kolotniţka, descrisă drept „o blondă voluptoasă”.



12