Sub semnul aniversării unui veac şi jumătate de la semnarea Înaltului Ordin de Zi l73, în ziua de 22 octombrie 1860 - act prin care erau unite flotilele Ţării Româneşti şi Moldovei, formând Corpul Flotilei - de curând, la Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, a văzut lumina tiparului o lucrare amplă, intitulată „Forţele Navale Române: 150 de ani de istorie modernă”. Autorii sunt doi istorici navali constănţeni, dr. Mariana Păvăloiu, custodele Muzeului Academiei Navale „Mircea cel Bătrân\" şi comandor (r) dr. Marian Sârbu, profesor în cadrul aceleiaşi reputate instituţii de invăţământ superior de marină.
Experienţa muzeografului, acumulată în trei decenii şi jumătate, împletită cu cea a omului de la catedră, timp de peste două decenii, s-a materializat şi în filele acestei cărţi valoroase, bine documentată şi bogat ilustrată, cu material iconografic în mare parte inedit, într-o formă elegantă atât ca stil, cât şi ca mod de prezentare. În deschidere, lucrarea beneficiază de girul a două nume reprezentative ale Marinei Militare actuale: „cuvântul” şefului Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin şi cel al şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral dr. Aurel Popa.
Pe parcursul celor 480 de pagini, autorii au urmărit cu acribie evoluţia mijloacelor de navigaţie în spaţiul danubiano-pontic, folosirea lor în scopuri paşnice, dar şi de apărare, când a fost necesară intervenţia lor. Cititorii acestui volum vor remarca prezentarea amplă a contribuţiei Forţelor Navale Române în timpul Războiului de Independenţă sau în perioada celor două Războaie Mondiale. Este de apreciat, de asemenea, faptul că nu a fost neglijat aspectul legat de formarea cadrelor necesare la bordul navelor şi în unităţile de marină, rolul important jucat de către instituţiile de învăţământ de specialitate în acest proces. Este meritul celor doi autori de a-i readuce în prezent, prin lectură, pe acei Marinari - iluştri oameni de ştiinţă şi cultură - originari din Forţele Navale. De asemenea, în semn de recunoaştere şi preţuire, într-un capitol special, au fost evocaţi cei care au deţinut comanda Marinei Militare Române de-a lungul celor 150 de ani.
Volumul „Forţele Navale Române: 150 de ani de istorie modernă” este accesibilă şi vorbitorilor de limbă engleză, într-o traducere realizată de dr. Anca Sîrbu. Recomandăm astfel lucrarea atât specialiştilor - ca pe un important instrument de lucru -, celor care slujesc sub pavilioanele Forţelor Navale Române, pentru a-şi aprofunda cunoştinţele, cât şi tuturor celor ce iubesc Marea, Dunărea şi istoria lor românească.