Forţele pro-europene au cîştigat alegerile legislative din Serbia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Forţele pro-europene au cîştigat alegerile legislative din Serbia

Externe 13 Mai 2008 / 00:00 441 accesări

Forţele pro-europene sîrbe au obţinut o victorie netă la alegerile legislative de duminică, preşedintele Boris Tadic salutînd “opţiunea Serbiei pentru o cale clară către Europa” şi cerînd formarea rapidă a unui nou guvern. Pro-europenii, regrupaţi în jurul Partidului Democrat (DS) al preşedintelui Boris Tadici, au fost creditaţi cu circa 39% din voturi, faţă de 28% cît ar avea Partidul Radical Sîrb (SRS, ultranaţionalist) al lui Tomislav Nikolic, potrivit estimărilor Centrului pentru alegeri libere şi Democraţie (CESID). Preşedinţia slovenă a UE a salutat imediat victoria clară a forţelor pro-europene, exprimîndu-şi speranţa că un nou guvern va fi format rapid, cu un program hotărît european. Conform lui Tadici, calea Serbiei către UE nu va deturna coaliţia pro-europeană de la celălalt obiectiv strategic, de menţinere a suveranităţii sîrbe asupra Kosovo, care şi-a declarat independenţa la 17 februarie. Pro-europenii nu au reuşit să obţină majoritatea absolută şi vor trebui să îşi găsească parteneri pentru a forma o coaliţie guvernamentală, ceea ce, potrivit analiştilor, va face loc unor negocieri dificile.

Pe străzile Belgradului, pro-europenii au sărbătorit zgomotos victoria în diferite zone ale capuitalei, unii chiar cu focuri de artificii. UE îi stimulase pe pro-europeni semnînd, la sfîrşitul lui aprilie, Acordul de Stabilizare şi Asociere cu Belgradul (ASA), primul pas al Serbiei către aderarea la UE. 17 ţări din UE au acordat vize gratuite pentru majoritatea cetăţenilor sîrbi. Aceste alegeri au fost considerate cele mai importante pentru viitorul ţării de la căderea regimului totalitarist al lui Slobodan Milosevic, în urmă cu opt ani. Rezultatul pro-europenilor constitue o surpriză, întrucît sondajele prognozaseră un avans uşor al ultranaţionaliştilor. Aceste alegeri au fost convocate pentru a rezolva criza politică pe care Serbia o traversează din martie, din cauza divergenţelor profunde între pro-europeni şi naţionalişti referitor la relaţiile cu UE, după independenţa Kosovo. Premierul naţionalist, Vojislav Kostunica, a rupt în urmă cu două luni alianţa cu pro-europenii rămaşi favorabili apropierii de UE în pofida sprijinului Bruxelles-ului faţă de independenţa Kosovo, chiar dacă aceştia s-au opus acestui demers. Frustrarea resimţită de numeroşi sîrbi după independenţa Kosovo părea să îi favorizeze în special pe ultranaţionalişti.

Belgradul, care doreşte să arate că totuşi, Kosovo este în continuare provincia sa, ceruse sîrbilor din acest teritoriu să participe la votul de duminică, apel care a fost în mare măsură auzit. Autorităţile kosovare şi misiunea ONU, care administrează Kosovo de la sfîrşitul conflictului din 1998-1999, au calificat aeastă iniţiativă drept ilegală, fără a se opune. Partidul Radical Sîrb (SRS) a cîştigat majoritatea sufragiilor în Kosovo, fiind urmat de Partidul Democrat din Serbia (DSS) - Noua Serbie (NS), relatează pagina electronică a postului de radio B92. Oficialii albanezi din Kosovo au salutat victoria partidului democrat, în cadrul alegerilor anticipate din Serbia. “Vom respecta voinţa electorală a cetăţenilor sîrbi. Guvernele şi forţele pro-occidentale care sînt acceptabile pentru UE sînt acceptabile pentru toată lumea, nu numai în Serbia, ci în întreaga regiune”, a declarat vicepremierul din Kosovo, Hajredin Kuqi. Totuşi, sîrbii din Kosovo se aşteaptă la o coaliţie a formaţiunilor DSS şi SRS.

Taguri articol


12