Forţele SUA antrenează un număr tot mai mare de militari NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Forţele SUA antrenează un număr tot mai mare de militari NATO

Externe 06 Octombrie 2010 / 00:00 454 accesări

Forţele aeriene americane, care se confruntă cu o lipsă de pesonal în domeniul controlului tactic aerian, antrenează trupe aliate, între care şi români, la două şcoli, una în SUA şi cealaltă în Germania, relatează ”Stars and Stripes”. Confruntându-se cu o lipsă de personal în domeniul controlului tactic aerian (joint terminal attack controller - JTAC), forţele aeriene americane antrenează trupe aliate la Baza Aeriană Nellis din Nevada (SUA) şi la Şcoala Aeriană pentru Operaţiuni la Sol a Forţelor Aeriene ale SUA (USAFE) de la Keiserslautern (Germania), care participă, ulterior, la loviturile aeriene NATO în Afganistan. În prezent, la USAFE se desfăşoară cursuri de calificare pentru o grupă de 14 studenţi, dintre care doar trei sunt americani, restul provenind din România, Letonia, Estonia, Belgia, Norvegia, Slovenia, Croaţia şi Polonia. Anterior, numeroşi membri NATO nu au avut asemenea trupe. România deţine deja propriii săi controlori, trupe de care nu a dispus în ultimii şase ani, a precizat sergentul major Jay Lemley, comandantul USAFE pentru standardizarea şi evaluarea controlorilor în Europa. El a precizat că, în prezent, există 526 de controlori, un număr în creştere constantă, care nu include trupele americane. Planul este ca numărul controlorilor să ajungă, în următorii patru ani, la 1.036, a adăugat Lemley. Comandantul USAFE, generalul Roger Brady, a mărit capacitatea de antrenament a şcolii de la 72 la 144 de absolvenţi pe an, a declarat comandantul şcolii, locotenent-colonelul Al Roberts, precizând că jumătate dintre absolvenţi vor proveni din alte ţări decât SUA. Aceste trupe, încadrate într-o unitate la sol, sunt antrenate pentru a ghida loviturile aeriene împotriva ţintelor inamice. Ele au misiunea de a alege tipul potrivit de bombe ce vor fi lansate şi ghidează pilotul către ţintă. Aceşti militari au rolul vital de a reduce numărul de civili ucişi în loviturile aeriene în Afganistan, o problemă-cheie în cadrul războiului, potrivit comandanţilor militari.

De aproximativ o lună, SUA şi-au intensificat în mod considerabil campania de atacuri împotriva zonelor tribale pakistaneze de la frontiera cu Afganistanul, un bastion al talibanilor pakistanezi şi o bază din spatele frontului a talibanilor afgani, precum şi un refugiu pentru liderii al-Qaida din lume. Astfel, opt insurgenţi, între care cinci germani de origine turcă, au fost ucişi luni, de un avion american fără pilot în această zonă, potrivit unor oficiali locali din domeniul securităţii. Un alt oficial a declarat că au fost ucişi câţiva cetăţeni europeni, între care şi germani, fără a preciza numărul lor. Atacul a avut loc asupra bazarului Mir Ali, situat la 20 de kilometri est de Miranshah, principalul oraş din Waziristanul de Nord, în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului.

Talibanii au luat cadavrele celor opt militanţi ucişi în raidul american din Pakistan. Identificarea victimelor este imposibilă, pentru că talibanii au izolat sectorul după atac, luând cadavrele pentru a le înmormânta. Oficiali germani au spus că mai mulţi militanţi au dispărut din Hamburg în 2009, toţi fiind asociaţi cu o moschee din oraş care de atunci a fos închisă. Moscheea avea legături cu unele dintre persoanele implicate în atacurile din 11 septembrie 2001. În iulie, unul dintre bărbaţii care au dispărut din Hamburg, Ahmed Sidiqi, a fost arestat de americani în Afganistan. Informaţiile de la Sidiqi, cetăţan german de origine afgană, au dus la emiterea de avertismente asupra unor atacuri în Germania şi Franţa.

Taguri articol


12